Journalist Mohamed Salah uit Egypte is vrijgelaten
© Amnesty International

Egyptische journalist Mohamed Salah vrijgelaten

Op 24 april 2022 is de Egyptische journalist Mohamed Salah vrijgelaten. Hij bracht 29 maanden door in een Egyptische gevangenis omdat hij gebruikmaakte van zijn mensenrechten. Salah heeft geen rechtszaak gehad en is nooit officieel aangeklaagd.

De journalist Mohamed Salah werd in november 2019 opgepakt in een café in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij werd niet aangeklaagd. In juli 2020 oordeelde een rechtbank dat hij moest worden vrijgelaten omdat hij niet schuldig was aan ‘aansluiting bij een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van nepnieuws’ over demonstraties tegen de regering in maart 2019. Maar Salah werd niet vrijgelaten. Een paar maanden later werd er nog een onderzoek naar hem gestart, wederom naar ongefundeerde aanklachten van terrorisme.

‘Ik schrijf jullie dit als een vrij man’

Amnesty-activisten over de hele wereld ondertekenden petities en schreven brieven naar de Egyptische autoriteiten om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Mohamed Salah te eisen.

Na zijn vrijlating stuurde Salah dit bericht naar alle leden en activisten van Amnesty International:

‘Ik schrijf jullie dit als een vrij man, nadat ik 2 jaar en 5 maanden in de gevangenis heb doorgebracht. Tijdens deze periode hebben jullie mij op alle mogelijke manieren gesteund. Niet alleen mij, maar ook anderen die gevangenzaten vanwege hun mening. Ik bedank jullie allemaal voor jullie continue steun en de spoedacties voor mijn vrijheid. Jullie waren een stem voor ons die in de gevangenis zaten. Ik nodig jullie uit om jullie eerbiedwaardige en eerlijke werk voor de vrijheid van elk mens voort te zetten, vooral voor gewetensgevangenen.’

Amnesty International blijft actievoeren voor de vrijlating van journalisten en anderen die onterecht gevangen worden gehouden in Egypte, alleen maar omdat ze gebruikmaken van hun mensenrechten.

Meer over dit onderwerp