© Chris Hondros/Getty Images

Egypte: ondanks opheffen noodtoestand lopen 36 mannen nog steeds risico op executie

Egypte: ondanks opheffen noodtoestand lopen 36 mannen nog steeds risico op executie

In Egypte werd eind oktober de noodtoestand na ruim 4 jaar opgeheven. In die periode werden vele oneerlijke processen gevoerd voor speciale noodrechtbanken. Ten minste 36 mannen die zo werden veroordeeld tot de doodstraf lopen nog steeds het risico te worden geëxecuteerd. Amnesty International roept op tot herziening van hun zaken.

Amnesty weet dat ten minste twee mannen in de afgelopen 3 jaar zijn geëxecuteerd na oneerlijke processen voor deze spoedrechtbanken. De 36 overgebleven mannen die voor deze rechtbanken de doodstraf kregen, moeten een nieuw proces krijgen dat voldoet aan internationale normen. De doodstraf mag daarbij niet worden opgelegd.

‘Schending recht op leven’

‘De Egyptische president moet onmiddellijk alle doodvonnissen vernietigen die zijn uitgesproken door noodrechtbanken en het bevel geven voor nieuwe processen voor gewone rechtbanken, zonder dat zij gebruikmaken van de doodstraf’, zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Het opleggen van de doodstraf in buitengewoon oneerlijke processen waarbij beklaagden het recht op beroep wordt ontzegd, is een ernstige schending van het recht op leven.’

Lees het volledige Engelstalige persbericht hier.