© © DPA/PA Images

Egypte: nieuwe wet maakt van homoseksualiteit een misdrijf

Er is een nieuw dieptepunt in de onderdrukking van LHBTI’s in Egypte. Meer dan zestig parlementsleden hebben een uiterst discriminerend wetsvoorstel ingediend, waardoor homoseksuele contacten in Egypte strafbaar worden. De onderdrukking van LHBTI’s (lesbiennes, homo-, bi-, interseksuelen, transgender) is de laatste maanden sterk toegenomen, nadat tijdens een concert met een regenboogvlag werd gezwaaid. In de klopjacht die hierop volgde, werden meer dan zeventig mensen gearresteerd. Sommigen werden ook anaal onderzocht, wat volgens Amnesty International een vorm van marteling is.

In het wetsvoorstel kan voor ‘homoseksuele handelingen’ vijf jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Voor het ‘promoten en aanzetten tot homoseksualiteit’ kan eveneens vijf jaar cel worden gegeven. Die straf kan oplopen tot vijftien jaar gevangenisstraf als een verdachte voor meerdere aanklachten wordt veroordeeld. Nadat de straf is uitgezeten krijgen de veroordeelden een proeftijd. Uit de praktijk blijkt dat ze dan vaak worden gedwongen om gedurende twaalf uur op het politiebureau te blijven, wat in feite neerkomt op een verlenging van hun straf.

Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat homo’s publiekelijk worden veroordeeld. Een clausule maakt het voor de autoriteiten mogelijk om de namen en straffen van de veroordeelden openbaar te maken door ze in twee goed gelezen dagbladen te publiceren.

Schending van het recht op privacy

In 1994 bepaalde het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties dat wetten die seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht met wederzijdse instemming strafbaar stellen, een schending van het recht op privacy is. Dit recht is vastgelegd in artikel 17 van het internationale Verdrag op Burgerrechten en Politieke Rechten.

Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten op iedereen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten die vanwege zijn seksuele oriëntatie is gevangengezet en alle aanklachten tegen in te trekken. Daarnaast wordt er bij de autoriteiten op aangedrongen maatregelen te nemen zodat homoseksualiteit geen misdrijf is.

Meer over dit onderwerp