Gasser Abdel-Razek, Mohamed Basheer en Karim Ennarah

Egypte laat drie mensenrechtenverdedigers vrij

Egypte laat drie mensenrechtenverdedigers vrij

In Egypte zijn mensenrechtenverdedigers Gasser Abdel-Razek, Mohamed Basheer en Karim Ennarah vrijgelaten. Ze zaten sinds half november gevangen.

Begin november 2020 organiseerde mensenrechtenorganisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) een bijeenkomst over de mensenrechtensituatie in Egypte. Diverse ambassadeurs uit Europese landen waren daarbij aanwezig. Twee weken later werden directeur Gasser Abdel-Razek en zijn collega’s Mohamed Basheer en Karim Ennarah gearresteerd op beschuldiging van ‘terroristische activiteiten’. Dat is een valse aanklacht. De EIPR maakt zich sterk voor onder meer religieuze minderheden, lhbti’ers en de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld.

Gasser Abdel-Razek werd gevangengehouden in een koude isoleercel, zonder warme kleding, matras en beddengoed. Zijn hoofd werd kaalgeschoren en hij mocht zijn cel niet verlaten voor wat lichaamsbeweging.

Blijvende zorgen

Amnesty International zal de situatie blijven volgen. We blijven campagne voeren voor de vrijlating van alle mensen die uitsluitend worden vastgehouden omdat ze opkwamen voor mensenrechten en voor beëindiging van het harde optreden tegen de mensenrechtenbeweging in Egypte. De Egyptische autoriteiten proberen met strafrechtelijke onderzoeken, reisbeperkingen en het bevriezen van tegoeden mensenrechtenverdedigers het werken onmogelijk te maken.

Mensenrechtenverdedigers en andere gewetensgevangenen blijven onterecht achter de tralies vanwege verzonnen aan terrorisme-gerelateerde aanklachten. Een van hen is EIPR-onderzoeker Patrick George Zaki.