© Privéfoto

Egypte: doodstraf voor onschuldige fotojournalist

De Egyptische fotojournalist Mahmoud Abu Zeid (29), ook bekend als Shawkan, krijgt mogelijk de doodstraf. Zijn ‘vergrijp’: het maken van foto’ s tijdens een demonstratie. Ondanks gebrek aan bewijs is Shawkan aangeklaagd voor 24 overtredingen, waaronder moord.

Shawkan en 738 anderen werden opgepakt tijdens een demonstratie van aanhangers van de verdreven president Morsi op 14 augustus 2013. Hij maakte foto’s van het brute, excessieve geweld van de Egyptische veiligheidsdiensten. Als gevolg daarvan kwamen honderden mensen om het leven.

Marteling

In de gevangenis werd Shawkan gestompt, geslagen en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. Ook moest hij acht uur in een afgesloten vrachtwagen zitten, zonder eten, drinken of frisse lucht. Het was die dag 30 graden. Shawkan zit al meer dan vier en half jaar vast. Zijn gezondheid is in die periode sterk achteruitgegaan.

Op 3 maart vroeg de openbare aanklager de doodstraf voor Shawkan en alle 738 medegevangenen. De volgende zitting van de rechtbank is op 17 maart. Dan mag de verdediging het woord voeren.

Shawkan moet onmiddellijk vrij

Amnesty beschouwt Shawkan als gewetensgevangene. Tijdens de afgelopen Schrijfmarathon op 10 december schreven honderdduizenden mensen over de hele wereld voor zijn vrijlating. Sinds het doodvonnis komt Amnesty opnieuw voor hem in actie.

Teken de petitie

 

Meer over dit onderwerp