De Egyptische activist Amal Fahty zit sinds 11 mei vast op een politiebureau in Caïro. Volgens haar doet de Egyptische overheid te weinig om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld.
© Amnesty International

Egypte: activist gearresteerd om video tegen seksueel geweld

De Egyptische activist Amal Fahty zit sinds 11 mei vast op een politiebureau in Caïro. Ze werd gearresteerd nadat ze een video op Facebook had gepost waarin ze kritiek uitoefende op de regering.

Volgens Fahty doet de Egyptische overheid te weinig om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld. In de video zegt ze ook dat de regering de oorzaak is van de slechter wordende mensenrechtensituatie en sociaaleconomische omstandigheden, en de falende overheidsdiensten. De dag na haar arrestatie beschuldigden staatsmedia en andere pro-regeringsmedia haar van ‘het beledigen van Egypte en Egyptische instituties’.

Fathy’s man Mohammed Lofty en hun drie jaar oude kind werden ook gearresteerd, maar mochten na enige tijd het politiebureau verlaten. Lofty werkte voorheen als onderzoeker bij Amnesty International en is tegenwoordig directeur van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden.