Noura Hussein

Sudan vernietigt doodvonnis Noura Hussein

Sudan vernietigt doodvonnis Noura Hussein

Het doodvonnis tegen de 19-jarige Noura Hussein uit Sudan is vandaag door de rechter vernietigd en omgezet in vijf jaar gevangenisstraf. Hussein vermoordde haar echtgenoot uit zelfverdediging toen hij haar wilde verkrachten. Naast de celstraf moet ze ruim 7.000 euro aan bloedgeld betalen.

‘Het vernietigen van het doodvonnis is geweldig nieuws. Nu is het tijd vervolgens tijd dat de wet in Sudan wordt aangepast zodat Noura Hussein de laatste is dit hoeft mee te maken’ zegt Seif Magango, Amnesty’s plaatsvervangend directeur voor Oost-Afrika. ‘De autoriteiten moeten de wetgeving hervormen op het gebied van kindhuwelijken, gedwongen huwelijken en verkrachting binnen het huwelijk.’

Achtergrond

Noura Hussein Hamad was door haar vader gedwongen met Abdulrahman Mohamed Hammad te trouwen toen ze 16 jaar oud was. De Sudanese wet staat het toe dat kinderen vanaf hun tiende jaar mogen trouwen.

Nadat het huwelijkscontract was getekend, werd Hussein gedwongen bij haar echtgenoot te gaan wonen. Toen ze seks met haar man weigerde, nodigde hij twee broers en een neef uit om hem te helpen haar te verkrachten. Toen Hammad haar de volgende maand opnieuw wilde verkrachten, vluchtte de vrouw naar de keuken, pakte daar een mes en stak haar man tijdens een gevecht dood. Noura Hussein vluchtte daarop naar haar ouderlijk huis, waar haar vader haar naar de politie bracht. Een medisch onderzoek bevestigde dat er een gevecht tussen Hussein en haar man had plaatsgevonden.

Noura Hussein zat sinds mei 2017 vast. Tijdens de rechtszaak in juli 2017 paste de rechter een achterhaalde wet toe waarin verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar is gesteld. Op 29 april 2018 werd het doodvonnis tegen Hussein uitgesproken.