Lee Ming-cheh is the first foreign NGO worker to be detained after the new Foreign NGO Management Law went into effect and is under investigation for “endangering national security”. No direct contact has been made with him since he first went missing on 19 March 2017 after crossing the border into China. His whereabouts remain unknown.
© http://whereislee.org/

China, laat Taiwanese activist Lee Ming-Che na 5 jaar eindelijk vrij

Amnesty roept de Chinese autoriteiten op om de Taiwanese mensenrechtenverdediger Lee Ming-Che onmiddellijk vrij te laten. Lee werd in 2017 tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege valse beschuldigingen van ‘ondermijning van de staatsmacht’. Op zaterdag 19 maart 2022 zit hij precies vijf jaar vast.

‘Na vijf jaar willekeurige detentie hebben de Chinese autoriteiten geen reden om Lee in China te houden’, zegt E-Ling Chiu, directeur van Amnesty International Taiwan.

Geen contact met zijn vrouw

Lee kreeg bedorven voedsel en onvoldoende kleding in de gevangenis. Sinds 2021 heeft Lee’s vrouw 16 keer geprobeerd hem te bezoeken, maar alle verzoeken werden door de autoriteiten geweigerd. Ook kon ze hem niet bellen. Dit is in strijd met de minimumregels van de Verenigde Naties voor de behandeling van gevangenen.

Lee Ming-Che werkte voor zijn arrestatie aan de bevordering van burgerrechten en politieke rechten in Taiwan en in China. Hij werd op 19 maart 2017 vermist na het oversteken van de Gongbei-grens van Macao naar Zhuhai in  Zuid-China. Tien dagen later bevestigden Chinese functionarissen dat Lee werd vastgehouden op verdenking van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’.

Buitenlandse ngo-wet

Lee Ming-Che werd zes maanden vastgehouden zonder contact met de buitenwereld totdat hij in september 2017 voor de volksrechtbank verscheen in Yueyang City. In november 2017 werd Lee veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en werden zijn politieke rechten voor twee jaar ontnoemen wegens ‘ondermijning van de staatsmacht’.

Lee was daarmee de eerste persoon die werd veroordeeld onder de zogenaamde Buitenlandse ngo-wet die begin 2017 werd ingevoerd.

Onduidelijk of Lee vrij komt

De Chinese autoriteiten hebben Lee’s familie niet op de hoogte gebracht van zijn officiële vrijlatingsdatum of andere informatie over zijn situatie. Lee’s vrouw heeft de schriftelijke uitspraak van de laatste rechtbank ook niet ontvangen.

Taiwanese mensenrechtenorganisaties vrezen dat de Chinese regering de twee jaar ontzegging van politieke rechten als excuus zal gebruiken om zijn bewegingsvrijheid te beperken en hem te verbieden naar Taiwan terug te keren.

‘Laat Lee vrij’

‘De Chinese autoriteiten moeten Lee’s familie informeren over de datum en tijd van zijn vrijlating. Hij moet op tijd worden vrijgelaten om zich te mogen herenigen met zijn familie in Taiwan, volgens het vonnis van de rechtbank dat de familie nooit heeft ontvangen’, aldus E- Ling Chiu.

Meer over dit onderwerp