De soundtrack van het verzet #10: Taiwanese punk

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Dit keer: Fire EX hield de vlam brandende bij Taiwanese studenten.

In Taiwan is de impact van de Sunflower Movement ook nu nog voelbaar. Deze studentenbeweging kwam in 2014 op voor de Taiwanese onafhankelijkheid van China, nog altijd een actueel thema op het eiland dat door de meeste landen niet als staat wordt erkend. Toen de Taiwanese regering in 2014 een omstreden handelsverdrag met China dreigde te ondertekenen, besloten de studenten het regeringsgebouw in Taipei te bezetten. De politie viel het gebouw een paar uur later met veel geweld binnen. Minstens 135 demonstranten raakten gewond en meer dan zestig mensen werden gearresteerd. Twee dagen later bracht de Taiwanese punkrockband Fire EX het nummer ‘Island’s Sunrise’ uit, om de studenten een hart onder de riem te steken.

In de clip zingen protesterende studenten geëmotioneerd mee. ‘De dagen lijken oneindig, maar maak je geen zorgen. Want als de winter komt, dan zal de lente snel volgen.’ De tekst is in het Taiwanees-Hokkien, niet in het Mandarijn – de officiële taal van Taiwan. De protesten hadden succes: het handelsverdrag werd niet ondertekend.

Beluister de Wordt Vervolgd YouTube-afspeellijst.

Meer protestsongs