De protesten op het Tiananmenplein in Bejing in 1989.
© Hong Kong Alliance

China: 29 jaar na moordpartij op Tiananmenplein nog steeds geen gerechtigheid

China: 29 jaar na moordpartij op Tiananmenplein nog steeds geen gerechtigheid

In de nacht van 3 op 4 juni 1989 vermoordde het Chinese leger op het Tiananmenplein in Bejing honderden of misschien zelfs duizenden mensen die vreedzaam demonstreerden voor politieke hervormingen.

Voor steeds meer nabestaanden van de slachtoffers zal eventuele gerechtigheid te laat komen. Al 51 leden van de Tiananmen Moeders, een comité van nabestaanden, zijn inmiddels overleden.

Oproep Amnesty

De oproep van Amnesty International aan de Chinese overheid blijft dezelfde:

  • Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar het uiterst gewelddadige optreden. Degenen die mensenrechtenschendingen op hun geweten hebben moeten verantwoording afleggen;
  • De overheid moet toegeven dat er mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden en moet lijsten publiceren van de mensen die zijn vermoord en gewond geraakt;
  • De slachtoffers moeten gecompenseerd worden, en
  • De overheid moet stoppen met het lastigvallen en vervolgen van alle mensen die hun rechten op vrije meningsuiting en vergadering uitoefenen, en degenen die om die reden gevangen zitten vrijlaten, inclusief zij die pleiten voor een onderzoek naar het Tianamenprotest en de slachtoffers ervan herdenken.

De Chinese overheid Bekijk ook: Lees meer over China in ons landendossier  heeft tot nu toe nog steeds niet de verantwoordelijkheid genomen voor de mensenrechtenschendingen die in 1989 op het Tiananmenplein hebben plaatsgevonden.