Chelsea Manning na haar vrijlating.
© Private

Chelsea Manning vrijgelaten

Chelsea Manning is op 12 maart 2020 vrijgelaten uit de gevangenis. De bekende Amerikaanse klokkenluider zat al bijna een jaar vast omdat ze weigerde te getuigen in een rechtszaak tegen WikiLeaks.

Een Amerikaanse rechter bepaalde dat Manning per direct op vrije voeten gesteld moest worden. Volgens haar advocaat zou ze een zelfmoordpoging hebben gedaan in haar cel.

35 jaar celstraf voor lekken informatie

In 2013 werd Chelsea Manning tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het lekken van geheime documenten naar WikiLeaks over mogelijke oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Ex-president Obama verleende haar gratie. Inclusief voorarrest had Manning toen zeven jaar vastgezeten.

Gedurende het voorarrest, dat drie jaar duurde, zat Manning elf maanden lang vast in omstandigheden die de VN-rapporteur voor marteling omschreef als wreed, onmenselijk en vernederend. Ze zat in eenzame opsluiting als straf voor een zelfmoordpoging en kreeg als transgender niet de juiste zorg. Amnesty voerde jarenlang actie voor Mannings vrijlating.