Migranten in de sneeuw bij wat voorheen het kamp Lipa in Bosnië-Herzegovina was, 6 januari 2021
© ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images

Bosnië en Herzegovina: migranten leven in de kou

Ongeveer 2.500 mensen leven buiten in de kou omdat de autoriteiten van Bosnië en Herzegovina niet zorgen voor onderdak voor asielzoekers en migranten, hoewel dat er wel is. Negenhonderd van hen verblijven in het tijdelijke kamp Lipa. De EU ondersteunt alleen korte-termijn-oplossingen. Amnesty en andere organisaties roepen vandaag om humanitaire hulp en duurzame oplossingen.

‘Er zijn voldoende onderkomens om de meeste mensen die nu buiten slapen in de bittere kou te huisvesten’, zegt Eve Geddie, directeur van Amnesty’s EU-kantoor. ‘Het ontbreekt alleen aan politieke wil om daarvoor te zorgen. Autoriteiten op alle niveaus moeten onmiddellijk zorgen voor geschikt onderdak en hulp voor degenen die dat nodig hebben.’

De mensenrechtenorganisaties Amnesty International, Jesuit Refugee Service Europe, Médecins du Monde Belgique en Refugee Rights Europe brachten hierover vandaag een gezamenlijke verklaring uit.

EU is medeverantwoordelijk

De EU gaf Bosnië en Herzegovina de afgelopen drie jaar meer dan 88 miljoen euro steun om meer migranten te kunnen opvangen. Desondanks heeft het land geen extra geschikte accommodatie voor migranten en asielzoekers gevonden, heeft het het beheer van bestaande faciliteiten niet op zich genomen en biedt het de migranten die in het land zijn beland niet de  basale steun die ze nodig hebben.

‘De EU moet met de Bosnische autoriteiten samenwerken aan duurzame oplossingen die in de behoeften van de mensen voorzien en moet ervoor zorgen dat deze situatie zich niet volgende winter herhaalt’, zegt Eve Geddie. ‘De EU is medeverantwoordelijk: de huidige humanitaire crisis is ook een gevolg van het restrictieve grensbeleid van de EU, dat ervoor gezorgd heeft dat duizenden mensen vastzitten in de landen aan de randen van de EU of net daarbuiten.’

Onveilige omstandigheden bij dalende temperaturen

Zo’n 900 migranten verbleven in het tijdelijke geïmproviseerde kamp Lipa in het noordwesten van Bosnië. Dat kamp werd op  23 december gesloten. Tijdens de sluiting brak er brand uit, waardoor er nu een onbewoonbaar stuk grond over is. In het weekeinde zetten de autoriteiten er tientallen verwarmde tenten neer. Zo’n vierhonderd mensen verblijven er echter nog steeds in zelfgemaakte onderkomens in de hevige sneeuw. Er is geen drinkwater en nauwelijks sanitair of verwarming. Volgens de weersvoorspellingen zal de temperatuur er de komende dagen drastisch dalen.

Buiten Lipa verblijven veel mensen, waaronder hele  families, in parken, verlaten huizen en fabrieken en in de bossen nabij de grens met Kroatië.

Lees meer

Bosnia and Herzegovina: Long-term solutions needed to end recurring humanitarian crisis

 

Meer over dit onderwerp