Shahidul Alam is een gewetensgevangene uit Bangladesh. Hij werd veroordeeld onder de vorige mediawet.

Bangladesh: activist vrijgelaten

In Bangladesh is Shahidul Alam – fotograaf en activist – vrijgelaten. Hij zat meer dan 100 dagen gevangen na een interview met Al-Jazeera in augustus 2018. Tijdens zijn gevangenschap werd Alam slecht behandeld.

Na zijn vrijlating bedankte Shahidul Alam leden en supporters van Amnesty International die actievoerden voor zijn vrijlating. ‘Het is geweldig om in contact met jullie te komen. Over de hele wereld speelden met name Amnesty-leden zo’n cruciale rol door druk uit te oefenen die leidde tot mijn vrijlating.’

Buitensporig politiegeweld

Shahidul Alam werd op 20 november 2018 vrijgelaten, vijf dagen nadat het Hooggerechtshof hem een permanente borgtocht toekende. Dat betekent dat hij niet meer gevangengezet kan worden zonder opdracht van een rechtbank.

Tijdens een interview met Al-Jazeera bekritiseerde Alam het buitensporige geweld dat de autoriteiten van Bangladesh gebruikten tegen vreedzame studentendemonstraties voor veilige wegen. Amnesty beschouwde Alam als gewetensgevangene en voerde actie voor zijn vrijlating.

Alam werd beschuldigd op basis van een draconisch artikel uit de Informatie- en Communicatietechnologie-wet en kon tot 14 jaar gevangenisstraf krijgen.

Meer over dit onderwerp