© REUTERS/Hamad I Mohammed

Bahrein: Zorgwekkende toename van brute onderdrukking van critici

Het afgelopen jaar kregen in Bahrein ten minste 169 critici of hun familieleden te maken met ernstige repressie. Ze kregen een reisverbod opgelegd, werden bedreigd, gearresteerd of gemarteld. Een nieuw Amnesty-rapport concludeert dat deze toenemende repressie komt door het gebrek aan een tegengeluid vanuit de internationale gemeenschap.

Nadat de Amerikaanse president Trump koning Hamad van Bahrein in mei 2017 meldde dat de VS zich niet kritisch zouden opstellen, sloegen veiligheidstroepen twee dagen later vreedzame protesten tegen de regering in het stadje Duraz op hardhandige wijze neer. De veiligheidstroepen vuurden traangas af, schoten op betogers met semiautomatische wapens en reden met pantserwagens in op de menigte. Hierbij kwamen zes mensen om, onder wie een 17-jarige jongen. Honderden mensen raakten gewond, 286 werden gearresteerd.

Ook het Verenigd Koninkrijk, dat zich in het verleden inzette voor politieke hervormingen in Bahrein, reageert onvoldoende op de toenemende repressie in het land. Dit komt omdat het land de handelsrelaties met Bahrein verder wil aanhalen, vanwege de geplande Brexit.

Beide landen hebben een grote invloed op Bahrein. Door het uitblijven van internationale kritiek, voelde Bahrein zich het afgelopen jaar gesterkt om de vrijheid van meningsuiting op brute wijze verder in te perken.

Inperking van de vrijheid van meningsuiting

Sinds medio 2016 zijn de Bahreinse autoriteiten begonnen systematisch de vrijheid van meningsuiting in te perken. Ze hebben het gemunt op mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten, politieke activisten, sjiitische geestelijken en vreedzame demonstranten. Zelfs activisten die in het buitenland wonen werden het doelwit van intimidatie en bedreigingen.

Er zijn wetswijzigingen aangenomen waardoor mensen vervolgd kunnen worden voor het uiten van hun mening. Zo zit de prominente mensenrechtenverdediger Nabeel Rajab sinds juni 2016 vast. Hij werd toen tot twee jaar cel veroordeeld vanwege interviews die hij heeft gegeven. Binnenkort staat hij opnieuw terecht voor het versturen van tweets. Hiervoor kan hij worden veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Marteling

Tussen juni 2016 en juni 2017 ontving Amnesty International berichten van negen critici die in de gevangenis werden gemarteld. Mensenrechtenverdediger

Ebtisam al-Saegh was een van hen. Zij vertelde dat ze op 26 mei 2017 werd geblinddoekt, aangerand en geslagen. Ook werd ze gedwongen om zeven uur lang te blijven staan, terwijl ze werd ondervraagd. ‘Ze ontnamen me mijn menselijkheid’, zei ze.

Politieke oppositie monddood

In het afgelopen jaar hebben de Bahreinse autoriteiten er alles aan gedaan om de oppositie het zwijgen op te leggen. Zo is de belangrijkste oppositiegroep al-Wefaq en de seculiere politieke partij Waad op basis van verzonnen aanklachten ontbonden.

Politieke leiders en leden van oppositiegroepen worden vastgehouden of op andere manieren aangepakt. In mei 2017 werden meerdere politieke activisten opgepakt voor ondervraging. Sommigen van hen vertelden dat ze werden bedreigd, gemarteld of mishandeld.

Amnesty’s oproep aan de internationale gemeenschap

  • Veroordeel de toenemende repressie in Bahrein: roep op tot de vrijlating van alle gewetensgevangenen en vraag om betere bescherming van Bahreinse mensenrechtenverdedigers.
  • Stop de toevoer van wapens en wapenuitrusting aan Bahrein. Sinds 2014 hebben België, Brazilië, Cyprus, Frankrijk, Italië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS wapens en uitrusting aan Bahrein geleverd. Deze zijn gebruikt voor de repressie in het land.

Amnesty’s oproep aan Bahrein

  • Laat gewetensgevangenen vrij.
  • Laat verboden maatschappelijke organisaties weer hun werk doen.
  • Laat de Speciaal Rapporteur van de VN inzake marteling en internationale mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, toe om de mensenrechtensituatie in het land te onderzoeken.