© Private

Bahrein laat Hajer Mansoor vrij

Bahrein laat Hajer Mansoor vrij

Hajer Mansoor Hassan uit Bahrein is op 5 maart 2020 vrijgelaten nadat ze haar gevangenisstraf van 3 jaar had uitgezeten. Amnesty International beschouwde haar als gewetensgevangene. Ze werd na een oneerlijk proces veroordeeld vanwege ‘terrorisme’. Ze zou nepbommen hebben geplaatst.

Hajer Mansoor is de schoonmoeder van mensenrechtenverdediger Sayed Ahmed Alwadaei. Alwadaei vestigde zich in 2012 in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien vervolgen de Bahreinse autoriteiten zijn familieleden.

Dankwoorden

Na haar vrijlating vertelde Hajer Mansoor aan Amnesty: ‘Ik ben de lokale en internationale mensenrechtengemeenschap dankbaar voor hun werk tijdens mijn onwettige gevangenschap. Het werk van Amnesty was heel belangrijk en zorgde ervoor dat ik een belangrijke medische behandeling kon ondergaan. Ik ben er zeker van dat hun druk het gevangenisbestuur heeft beïnvloed. Het is van essentieel belang dat Amnesty haar werk voortzet voor de bescherming van de rechten van gevangenen. Vooral tijdens de huidige pandemie, die een bijzonder risico vormt voor gevangenen. Met de steun van internationale organisaties zoals Amnesty heb ik er alle vertrouwen in dat meer politieke gevangenen vrijkomen, onder wie mijn eigen zoon Sayed Nizar Alwadaei.’

Medische zorg

In augustus 2018 ontdekte Mansoor een knobbeltje in haar borst. Ze werd onderzocht en er werd een mammogram gemaakt, maar ze kreeg de uitkomst van de onderzoeken niet te horen. Mansoor Hassan vreesde dat ze borstkanker had, maar haar herhaalde verzoeken om te worden doorverwezen voor medische controles werden genegeerd. Na internationale druk werd Mansoor toch naar het ziekenhuis gebracht.

 

Lees het artikel van haar dochter in de Independent.