Hassan Mshaima Bahrein
© Private

Bahrein: gevangen activisten in gevaar door ontzegging medische zorg

De autoriteiten van Bahrein ontzeggen al een jaar lang vier activisten in de gevangenis opzettelijk de medische zorg die ze hard nodig hebben. Dit komt neer op een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, waardoor hun leven op het spel wordt gezet.

De vier bejaarde gewetensgevangenen, Hassan Mshaima, Abdel-Jalil al-Singace, Abdel-Wahab Hussain en Abdel-Jalil al-Miqdad, zijn chronisch ziek. Ze beschouwen zich niet als criminelen en daarom ze weigeren gevangeniskleding en boeien te dragen. Als straf mogen artsen hen niet bezoeken, en ook familiebezoek is niet toegestaan.

In 2011 werden Mshaima, Al-Singace, Hussain en Al-Miqdad na een oneerlijk proces tot levenslang veroordeeld, omdat ze grootschalige, vreedzame protesten tegen de regering hadden geleid.

Schending van internationaal recht

‘Deze mannen zijn op leeftijd en zwak en ze kampen met aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘De vier zitten alleen maar gevangen vanwege hun deelname aan vreedzame protesten. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De autoriteiten van Bahrein schenden internationaal recht en de regels voor de behandeling van gevangenen. Met name de minimumstandaarden die zijn vastgelegd in de Nelson Mandela Rules van de Verenigde Naties, waaronder adequate medische zorg en contact met familie. De gevangenen zijn op oud en zwak en er is geen risico dat ze zullen ontsnappen. Het boeien is dan ook alleen bedoeld als straf.’

Zoon in hongerstaking

Uit protest tegen de slechte behandeling van zijn vader begon de zoon van Ali Mshaima op 1 augustus 2018 een hongerstaking voor de Bahreinse ambassade in Londen. Zijn vader heeft ten minste tien verschillende medicijnen nodig voor onder meer zijn bloeddruk, diabetes, een urineweginfectie en jicht. Zijn diabetes-medicijnen zijn op en hij zou insuline-injecties moeten krijgen, maar die krijgt hij slechts spodradisch.