Nabeel Rajab is in Bahrein veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege berichten op Twitter

Bahrein: 5 jaar gevangenisstraf voor Nabeel Rajab

Bahrein: 5 jaar gevangenisstraf voor Nabeel Rajab

In Bahrein heeft een rechtbank bevestigd dat mensenrechtenverdediger Nabeel Rajab 5 jaar de gevangenis in moet.

‘Het besluit om Rajabs gevangenisstraf te handhaven, alleen omdat hij in tweets zijn mening verkondigde, toont aan dat het rechtssysteem in Bahrein een aanfluiting is’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

De mensenrechtenactivist kreeg de celstraf vanwege berichten op Twitter over martelingen in een Bahreinse gevangenis en het doden van burgers in Jemen door de coalitie die door Saudi-Arabië wordt geleid. Hij werd veroordeeld vanwege het ‘verspreiden van valse geruchten in oorlogstijd’, het ‘beledigen van de autoriteiten’ en het ‘beledigen van een ander land’. In juni 2018 werd de veroordeling van Rajab in hoger beroep al bevestigd.

Al vaker veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat Nabeel Rajab, president van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten, achter de tralies verdwijnt. Sinds 2012 is hij meermaals veroordeeld vanwege zijn vreedzame activisme. Bovendien wordt hij voortdurend lastiggevallen en geïntimideerd. Sinds 2014 mag hij het land niet verlaten.

Eerder in 2018 kreeg Rajab een extra straf van twee jaar vanwege televisie-interviews. Hij zou daarin hebben gezegd dat de Bahreinse autoriteiten mensenrechtenorganisaties de toegang tot het land weigeren. Hij werd daarop beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws en het doen van uitspraken over de interne situatie van het koninkrijk waardoor het aanzien werd geschaad’.

Amnesty’s oproep

Amnesty beschouwt Nabeel Rajab als gewetensgevangene en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.