Khadija Ismayilova
© Meydan TV

Azerbeidzjan: uitspraak Europees Hof geeft journalist enige gerechtigheid

Azerbeidzjan: uitspraak Europees Hof geeft journalist enige gerechtigheid

Vandaag oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de autoriteiten van Azerbeidzjan nalatig waren in het onderzoeken van een smaadcampagne tegen journalist Khadija Ismayilova. Er was in het geheim een seksvideo van haar gemaakt. De autoriteiten dreigden die te openbaren als Ismayilova door zou gaan met haar journalistieke werk.

‘Bijna 7 jaar nadat ze slachtoffer werd van een smaadcampagne, heeft Khadija Ismayilova een splintertje gerechtigheid gekregen’, zegt Levan Asatiani van Amnesty International. ‘Ismayilova is een van de vele journalisten en activisten die het doelwit waren van onderdrukking van critici door de regering van Azerbeidzjan. Het Hof oordeelde dat Ismayilova’s recht op privacy en dat op vrijheid van meningsuiting zijn geschonden. Dat is een duidelijke boodschap: het onderdrukken van mensenrechtenverdedigers door de Azerbeidzjaanse autoriteiten wordt niet getolereerd.’

Ondanks dreiging gaf ze niet op

Khadija Ismayilova werd in december 2014 opgepakt op valse beschuldigingen van verduistering, illegaal ondernemerschap, belastingontduiking en corruptie.  Ismayilova werkte voor Radio Free Europe. Zij openbaarde een lijst met politieke gevangenen en onderzocht ook beweringen over banden tussen president Aliyevs familie en een lucratief bouwproject in Bakoe. Ruim voor haar arrestatie ontving Ismayilova al bedreigingen. Zo kreeg ze intieme foto’s toegestuurd die in het geheim van haar waren gemaakt. Ook zou een seksvideo gepubliceerd worden wanneer ze haar werk niet zou opgeven. Ismayilova weigerde, maakte de opnames bekend en ging door met haar werk. Kort daarop werd de video online geplaatst. Na internationale druk kwam Ismayilova in 2016 voorwaardelijk vrij, maar het werd haar verboden om te reizen.

Ondeugdelijk onderzoek

Khadija Ismayilova ontdekte verschillende verborgen camera’s in haar flat, evenals een tweede telefoonlijn en kabels waarmee de cameraopnames konden wordendoorgestuurd. De Azerbeidzjaanse autoriteiten begonnen een strafrechtelijk onderzoek, maar daar kwam geen tastbaar bewijs uit voort.

‘De uitspraak van het Hof legt het falen van het zogenaamde officiële onderzoek naar de smaadcampagne tegen Khadija Ismayilova bloot. De regering moet het onderzoek heropenen en garanderen dat de verantwoordelijken berecht worden’, zegt Asatiani.