Ilgar Mammadov uit Azerbeidzjan
© Real Party official website

Azerbeidzjan: gewetensgevangene Mammadov vrijgelaten

In Azerbeidzjan is Ilgar Mammadov vrijgelaten. De voormalige oppositieleider werd in 2013 gearresteerd en tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het aanzetten tot geweld. Dat was een valse aanklacht.

Mammadov werd op 4 februari 2013 opgepakt op het moment dat hij rellen in het noordwesten van Azerbeidzjan gadesloeg. Hij had toen net bekendgemaakt het tegen president Aliyev op te nemen bij de presidentsverkiezingen later dat jaar.

Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde een jaar later dat zijn arrestatie in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Daarna werd gevraagd om de gewetensgevangene ‘zonder vertraging’ vrij te laten, maar de Azerbeidzjaanse autoriteiten negeerden dat verzoek.

Amnesty International heeft gedurende de vijf jaar die Mammadov in gevangenschap doorbracht, steeds om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating gevraagd.

Mammadov is nu vrijgelaten, maar  de 2 jaar gevangenisstraf die hij nog te gaan had is niet vernietigd maar opgeschort. Hij kan dus later alsnog opgepakt worden om die uit te zitten.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de autoriteiten van Azerbeidzjan op de veroordeling onmiddellijk te vernietigen en te verzekeren dat Mammadov een schadeloosstelling krijgt voor de jaren die hij ten onrechte in de gevangenis zat.

Meer over dit onderwerp