De Russische media-autoriteit staat op het punt om online inhoud met verwijzingen naar lhbti’ers of lhbti-rechten te censureren
© YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images

Autoriteiten Rusland willen nieuwe regels om films met lhbti-personages te verbieden

Autoriteiten Rusland willen nieuwe regels om films met lhbti-personages te verbieden

De Russische media-autoriteit staat op het punt om online-inhoud met verwijzingen naar lhbti’ers of lhbti-rechten te censureren. Als dit doorgaat, kunnen films en tv-series met lhbti-personages worden verboden.

‘De Russische autoriteiten bereiden zich voor om lhbti’ers in Rusland nog meer tot zondebok te maken en te stigmatiseren met nieuwe homofobe wetgeving, onder meer door wereldwijd geprezen films als Brokeback Mountain en Call Me by Your Name te verbieden’, zegt Natalia Zviagina van Amnesty Rusland.

Gevaar voor toenemende discriminatie lhbti’ers

Deze censuur toont aan dat de Russische autoriteiten bereid zijn het recht op vrijheid van meningsuiting schaamteloos te schenden. Onder het mom van ‘bescherming van traditionele waarden’, zal deze stap miljoenen lhbti’ers blootstellen aan toenemende discriminatie en stigmatisering, vijandigheid en geweld.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Russische autoriteiten op deze censuurrichtlijn onmiddellijk in te trekken. Rusland moet stoppen met het promoten van discriminatie van lhbti’ers en hun rechten erkennen en beschermen.

Achtergrond

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor overweegt een bepaling in de mediaregels op te nemen. Dit moet de invoering reguleren van een nieuwe homofobe wet die in december 2022 is aangenomen. Het gaat hierbij om online publicaties, inclusief filmstreamingdiensten. De verwachting is dat het besluit de komende dagen wordt aangenomen en op 1 september 2023 in werking treedt.

Volgens het wetsvoorstel zullen online uitingen verwijderd of geblokkeerd worden die onder meer gericht zijn op het ‘aanmoedigen van de aantrekkelijkheid van niet-traditionele seksuele relaties’, ‘het creëren van een vertekend beeld van sociale gelijkwaardigheid van traditionele en niet-traditionele seksuele relaties’ en ‘het vormen van een positieve houding ten opzichte van het veranderen van het biologische geslacht van een persoon’. Wie zich hieraan schuldig maakt, riskeert een boete tot bijna 75.000 euro.

Roskomnadzor opperde onlangs dat online streamingdiensten films en tv-series moeten verwijderen, waaronder Brokeback Mountain, Call Me by Your Name, HBO’s tv-show The Sex Lives of College Girls en verschillende afleveringen van het Britse tv-drama This Is Going to Hurt. Volgens de krant Vedomosti lijkt hieraan gehoor te zijn gegeven door streamingproviders, aangezien deze films en series niet meer toegankelijk zijn op Russische streamingplatforms.

In Rusland bestaat al een wet tegen ‘homopropaganda’ die het ‘promoten’ van niet-traditionele relaties onder minderjarigen verbiedt.