Na twee jaar corona kon Amnesty weer ouderwets actievoeren op de Bevrijdingsfestivals. Op 5 mei 2022 gebeurde dat onder meer op Bevrijdingspop in Haarlem.
© Amnesty International

Amnesty weer aanwezig op Bevrijdingsfestivals

Amnesty weer aanwezig op Bevrijdingsfestivals

Na twee jaar corona kon Amnesty dit  jaar weer ouderwets actievoeren op de Bevrijdingsfestivals. Op 5 mei gebeurde dat onder meer op Bevrijdingspop in Haarlem.

Met een witte tent en groot spandoek met de tekst ‘Mensenrechten altijd, overal voor iedereen’ vroeg Amnesty aandacht voor de oorlog in Oekraïne. Bezoekers konden ook een kaartje schrijven aan de Russische ambassadeur in Nederland met de oproep om er bij de regering in Moskou op aan te dringen het geweld in Oekraïne te stoppen, burgers te beschermen en het internationaal recht te respecteren.

Spelen met mensenrechtenblokken

Ook vroeg Amnesty aandacht voor de mensenrechten met een speciale mensenrechten-variant van het Jenga-spel. De festivalbezoekers konden een toren bouwen met verschillende blokken met mensenrechten zoals lhbti+-rechten, recht op privacy en de rechten van vluchtelingen. Als er fundamentele ‘mensenrechtenblokken’ verdwijnen, stortte alles in. Zo liet de organisatie zien dat de mensenrechten ondeelbaar zijn en onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Landen mogen niet ‘shoppen’ in de mensenrechten en sommige rechten wel respecteren en andere niet.