De Amnesty-boot tijdens de Gay Pride in 2013
© Karen Veldkamp

Amnesty vaart mee tijdens de Canal Parade

Na vijf jaar vaart Amnesty International dit jaar weer mee tijdens de Botenparade van de jaarlijkse Pride! Op 4 augustus vragen we aandacht en voeren we actie voor LHBTI-mensenrechtenverdedigers, die meer dan ooit te maken krijgen met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Zowel om wie ze zijn, als om wat ze doen.

Het thema van de Botenparade 2018 is ‘Heroes’. De helden voor wie wij aandacht vragen, zijn de activisten die wereldwijd strijden voor gelijke rechten voor LHBTI’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen). Zij worden niet alleen aangevallen vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid of gender-identiteit, maar ook omdat ze met hun vreedzame activiteiten heersende sociale structuren, tradities en religieuze principes uitdagen.

Doodstraf voor homoseksualiteit

Dat actie nodig is, blijkt uit keiharde feiten. In 72 landen is het een misdrijf als je een relatie hebt met iemand van hetzelfde geslacht. In 45 landen zijn de afgelopen drie jaar mensen opgepakt vanwege hun seksuele oriëntatie. In ten minste 8 landen kun je doodstraf krijgen vanwege homoseksualiteit.

Activisten steeds meer in het nauw

Over de hele wereld wordt de ruimte waarin activisten voor LHBTI-rechten opkomen steeds beklemmender en vijandiger. Van Bangladesh waar de bekende LHBTI-activist Xulhaz Mannan afgeslacht werd,  tot Honduras waar René Martínez, president van een homo-gemeenschap, werd gemarteld en vermoord. Van Rusland, met zijn anti-homopropaganda-wet, tot Zuid-Afrika, waar de lesbische activiste Noxolo Nogwaza verkracht en vermoord werd. Dat is onacceptabel.

Amnesty voert campagne om deze zeer zorgwekkende trend aan te kaarten en te keren en daarom varen we mee tijdens de Botenparade. Want als we ophouden elkaar te zien als mensen met dezelfde rechten, zal onderdrukking alleen maar toenemen.

Door: Thomas Sciarone, Campagnemedewerker Mensenrechtenverdedigers