Actie bij de Turkse ambassade voor de Dag van de Persvrijheid
© Amnesty International

Amnesty-actie voor gevangen journalisten bij Turkse ambassade

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Persvrijheid projecteert Amnesty International op 2 mei rond 22.00 uur de tekst ‘journalism is not a crime’ op de gevel van de Turkse ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor gevangen journalisten in Turkije. De projectie verandert de ambassade tijdelijk in een gevangenis en toont de namen van journalisten die momenteel vastzitten.

De projectie is een onderdeel van de wereldwijde #FreeTurkeyMedia campagne. Tenminste 250.000 mensen, waaronder bekende journalisten en cartoonisten, hebben in het kader van deze campagne opgeroepen tot de vrijlating van meer dan 120 journalisten in Turkije. De journalisten zijn vastgezet in de nasleep van de couppoging in Turkije in juli 2016. Daarnaast werden tenminste 156 mediakanalen gesloten en wordt geschat dat zo’n 2.500 journalisten en andere media medewerkers hun baan verloren.

De journalisten zijn aangeklaagd voor terroristische daden vanwege tweets die zij verstuurden, cartoons die zij tekenden of meningen die zij verkondigden. Onder de afgekondigde noodtoestand is het mogelijk om mensen maandenlang in voorarrest te houden. Geformuleerde aanklachten zijn meestal verzonnen, volstrekt absurd of geheel en al zonder bewijs van een daadwerkelijk strafbaar feit.

Onderzoeksjournalist Ahmet Şik, een van de journalisten waar Amnesty actie voor voert, zit sinds december 2016 in de gevangenis. In de aanklacht tegen hem worden acht tweets, twee interviews en een artikel genoemd als bewijs dat hij drie groeperingen, met geheel verschillende en tegenstrijdige politieke agenda’s, zou hebben geholpen. Ahmet’s vrouw Yonca zei tegen Amnesty International: ‘Ahmet’s detentie is een boodschap aan anderen: “Waag het niet je uit te spreken”.’

‘Het is natuurlijk onzin om journalistiek als misdaad af te schilderen’, zegt directeur van Amnesty Eduard Nazarski. ‘Met de projectie willen wij de druk op Turkije opvoeren om journalisten gewoon hun werk te laten doen. Ook als ze met berichten komen die de overheid niet aanstaan.’

Onder degenen die de #FreeTurkeyMedia campagne steunen zijn ook Al-Jazeera-journalisten Peter Greste en Mohamed Fahmy, die in 2013 meer dan vierhonderd dagen gevangen zaten in Egypte.

Meer over dit onderwerp