De Israëlische nederzetting Kfar Adumim in door Israël bezet Palestijns gebied is een populaire toeristische bestemming.
© Amnesty International

Airbnb moet stoppen met aanbieden illegale accommodatie in Bezette Palestijnse Gebieden

Airbnb moet stoppen met aanbieden illegale accommodatie in Bezette Palestijnse Gebieden

Airbnb gaat vandaag naar de beurs. Amnesty International vindt dat het bedrijf meteen moet stoppen met het aanbieden van accommodatie die illegaal is gebouwd in de Bezette Palestijnse Gebieden.

Airbnb biedt ongeveer 200 accommodaties aan in illegale Israëlische nederzettingen die de kern vormen van systematische mensenrechtenschendingen waaraan Palestijnen blootstaan. Twee jaar geleden beloofde het bedrijf niet langer accommodatie in de nederzettingen aan te bieden. Maar dat besluit werd in april van dit jaar teruggedraaid.

Saleh Higazi van Amnesty International: ‘Deze nederzettingen zijn een oorlogsmisdrijf. Airbnb moet ermee ophouden te profiteren van illegale nederzettingen die gebouwd zijn op gestolen land. Beschamend genoeg heeft Airbnb geprofiteerd van een situatie die ervoor zorgt dat de rechten van miljoenen Palestijnen dagelijks worden geschonden, en deze aangemoedigd.’ Doordat Airbnb deze slaapplekken blijft aanbieden, ondersteunt het een toeristenindustrie die ten koste gaat van Palestijnen.

Ook Booking.com profiteert van nederzettingen

In januari 2019 publiceerde Amnesty het rapport Destination Occupation‘. Daaruit bleek dat naast Airbnb ook TripAdvisor, Expedia en Booking.com mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen aanmoedigden door honderden kamers en activiteiten aan te bieden in Israëlische nederzettingen in bezet gebied.

Aangezien het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam staat, vroegen wij dat bedrijf destijds rechtstreeks om hun hele aanbod in nederzettingen in bezet gebied te verwijderen. Daarnaast riepen we de Nederlandse regering op een stevig gesprek hierover te voeren met Booking.com. Ten tijde van het onderzoek bood Booking.com op zijn site 45 hotels en andere accommodaties aan in bezet Palestijns gebied. Wij vragen ons af hoe het er nu voorstaat.

Vrees voor uitbreiding nederzettingen

Het lijkt erop dat de Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied alleen maar groter worden. In 2020 werden duizenden nieuwe woningen aangekondigd. De politieke steun van de regering-Trump in de Verenigde Staten heeft hiertoe waarschijnlijk bijgedragen.

In meer dan vijftig jaar Israëlische militaire bezetting van de Palestijnse Bezette Gebieden zijn meer dan 50.000 Palestijnse woningen en gebouwen gesloopt. Tienduizenden Palestijnen moesten verplicht verhuizen. In hun plaats zijn 600.000 Israëliërs in ongeveer 250 nederzettingen gaan wonen. Deze nederzettingen zijn veelal speciaal voor hen gebouwd. Deze zijn bereikbaar via wegen waarop alleen bewoners van de nederzettingen mogen rijden en ze worden bewaakt door militaire controleposten.

De Israëlische kolonisten hebben zo’n 1.000 vierkante kilometer Palestijns land onteigend. Dit heeft desastreuze gevolgen voor het recht op een adequate levensstandaard, het recht op werk, op onderdak, op gezondheid en op onderwijs van de Palestijnen. Ook heeft de bezetting ervoor gezorgd dat het met de Palestijnse economie steeds slechter gaat. 

‘Geen enkel bedrijf zou betrokken moeten zijn bij mensenrechtenschendingen. Totdat Airbnb zijn handelsrelatie met de Israëlische nederzettingen verbreekt, zal het bedrijf in opspraak blijven‘, zegt Saleh Higazi.