Toeristische brochures over bestemmingen in Palestijns bezet gebied.
© © Amnesty International

Israël / Bezette Palestijnse Gebieden: Toeristische bedrijven zorgen voor uitbreiding van de illegale nederzettingen

Online bookingsbedrijven Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor wakkeren mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen aan doordat zij honderden kamers en activiteiten aanbieden in Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem.

‘Oorlogsmisdrijven zijn geen toeristische attractie.’

Dat blijkt uit Amnesty’s rapport ‘Destination: Occupation’ dat vandaag verschijnt. De online bookingsbedrijven stimuleren toerisme naar illegale Israëlische nederzettingen en dragen daardoor bij aan hun bestaan en uitbreiding. De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem schendt het internationale humanitaire recht en is een oorlogsmisdrijf.

‘De Israëlische regering gebruikt het groeiende toerisme in de nederzettingen om hun bestaan en uitbreiding te legitimeren’, zegt Seema Joshi van Amnesty International. ‘De online bookingsbedrijven gaan hierin mee. Deze bedrijven moeten opkomen voor mensenrechten door hun aanbod in illegale nederzettingen op bezet gebied terug te trekken. Oorlogsmisdrijven zijn geen toeristische attractie.’

Booking.com

Booking.com heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, en biedt op zijn site 45 hotels en andere accommodatie aan in bezet Palestijns gebied. Uit Amnesty’s onderzoek blijkt dat Booking.com en ook Airbnb, Expedia en TripAdvisor niet alleen een belangrijke rol spelen in het promoten van toerisme naar de illegale nederzettingen, maar ook hun klanten misleiden door niet duidelijk aan te geven dat het betreffende aanbod zich bevindt in Israëlische nederzettingen.

Bedrijven moeten op basis van VN-afspraken (UN Guiding Principles on Business and Human Rights) mensenrechten en het internationaal humanitair recht respecteren. De vier bedrijven in het Amnesty-rapport houden zich hier niet aan. Amnesty roept Booking.com, Airbnb, Expedia en TripAdvisor dan ook op om hun hele aanbod in nederzettingen in bezet gebied te verwijderen. Amnesty vraagt de Nederlandse regering een stevig gesprek hierover te voeren met Booking.com.

Profiteren van schendingen

Tussen februari en oktober 2018 bezochten Amnesty-onderzoekers vier Palestijnse dorpen die dichtbij Israëlische nederzettingen liggen. Daarnaast deden ze ook Silwan in Oost-Jeruzalem aan en een Palestijnse gemeenschap in Hebron. Al deze locaties liggen vlakbij winstgevende toeristische attracties die gerund worden door inwoners van nederzettingen.

‘Toeristen die hier komen worden gebrainwashed, voorgelogen, ze weten niet dat dit ons land is’, zegt een Palestijnse boer die vlakbij de nederzetting Shiloh woont. In Shiloh is een groot bezoekerscentrum bij een archeologische plek. Dit centrum wordt door de Israëlische overheid gefinancierd. De twee Palestijnse dorpen bij Shiloh zijn sinds eind jaren 1990 5.500 hectare land kwijtgeraakt. Veel bewoners zijn weggetrokken en de achterblijvers zeggen regelmatig te worden aangevallen door gewapende kolonisten. Airbnb, Booking.com en TripAdvisor bieden accommodatie of activiteiten aan in Shiloh. Alleen Booking.com legt daarbij uit dat de locatie in een Israëlische nederzetting is.

De Israëlische overheid investeert veel geld in het ontwikkelen van de toeristische industrie in de nederzettingen. Bepaalde plekken worden als toeristische trekpleister aangewezen om de inname van Palestijns land en huizen te rechtvaardigen. De regering bouwt vaak nederzettingen dichtbij archeologische plaatsen om de historische verbintenis van het Joodse volk met de regio te benadrukken. De Israëlische overheid staat toe en moedigt aan dat kolonisten land en hulpbronnen gebruiken die de Palestijnen toebehoren. En Booking.com, Airbnb, Expedia en TripAdvisor profiteren hiervan mee.

Het oorlogsavontuur

Er is een groot contrast tussen de toeristische ervaringen die worden aangeboden en de mensenrechtenschendingen waaraan de Palestijnen die op dezelfde plek wonen dagelijks blootstaan. Zo bieden Booking.com, Airbnb, Expedia en TripAdvisor accommodatie aan van kolonisten in of uit de Kfar Adumim-nederzetting. Tegelijkertijd dreigen zo’n 180 bewoners uit het nabijgelegen bedoeïenendorp Khan al-Ahmar te worden uitgezet om plaats te maken voor verdere illegale uitbreiding van Kfar Adumim en andere nederzettingen. De online bookingsbedrijven bieden woestijn-kampeerervaringen op dit land aan, waarbij gasten meer dan € 200 per nacht betalen om ‘de rust van de woestijn te ervaren en de warme Israëlische gastvrijheid te proeven.’ De bedoeïenen die dit land gebruikten om hun kuddes te laten grazen zijn nu afhankelijk van humanitaire hulp.

Stop zakendoen met illegale nederzettingen

Niet alleen de toerisme-industrie profiteert van en draagt bij aan illegale nederzettingen. Goederen die in nederzettingen zijn geproduceerd worden wereldwijd geëxporteerd ondanks dat de meeste landen deze als illegaal hebben bestempeld. Bedrijven moeten stoppen met zakendoen met de nederzettingen. Amnesty roept daarnaast regeringen op wetten te introduceren die import van goederen uit nederzettingen verbieden.

KOM IN ACTIE! > Roep Booking.com op hun aanbod in de illegale nederzettingen terug te trekken