Demonstranten in Ferguson, VS, na de dood van Michael Brown, 2014
© Joe Raedle/Getty Images

Agent Minneapolis moet ter verantwoording worden geroepen voor dodelijk geweld

Agent Minneapolis moet ter verantwoording worden geroepen voor dodelijk geweld

Op 25 mei verscheen een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse agent van de politie uit Minneapolis een man met zijn knie op zijn nek tegen de grond drukt. De man, George Floyd, wordt zo lang op de grond gedrukt dat hij niet meer kan ademen. Dit zegt hij ook. Maar de agent blijft hem vasthouden. George Floyd overleeft het niet.

‘Niemand moet ’s morgens wakker worden en zich afvragen of dit de dag is dat een politieagent hun leven gaat beëindigen’, zegt Kristina Roth van Amnesty International USA. ‘Maar voor mensen van kleur, en in het bijzonder zwarte mensen, in het hele land is dit hun dagelijkse pijnlijke en traumatische realiteit. De acties van deze agent uit Minneapolis hebben mensen die al zoveel hebben verloren, geterroriseerd.’

I can’ t breathe

‘We zijn razend dat bijna zes jaar nadat Eric Garner zei ‘I can’t breathe’ (‘ik kan niet ademen’) terwijl hij werd gedood door een agent van de New York Police Department, agenten blijkbaar nog steeds niet hebben geleerd om te luisteren naar de hulpkreten van mensen. Het leven van deze man deed er toe. En ook de levens van Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Beonna Taylor en zoveel anderen.’

De politie zou mensenlevens moeten beschermen, en dit principe wordt genegeerd door agenten die zwarte mensen hun menselijkheid ontnemen. De politie moet ter verantwoording worden geroepen voor dit gebruik van dodelijk geweld, dat mogelijk ook ingaat tegen het beleid van de politie zelf.

Onderzoek FBI

Amnesty International USA is blij om te zien dat de FBI al betrokken is bij deze zaak en roept op tot een direct, diepgaand en transparant onderzoek. Het is daarbij van belang dat de familie van het slachtoffer op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van het onderzoek. Daarnaast zet Amnesty USA zich in om het gebruik van dodelijk geweld door de politie aan banden te leggen. Dodelijk geweld zou slechts ingezet moeten worden als een laatste redmiddel.