Activisten Niger
© ©Private/Amnesty International

Niger: vrijlating activisten moet einde onderdrukking inluiden

Niger: vrijlating activisten moet einde onderdrukking inluiden

In Niger zullen vijf activisten worden vrijgelaten. Ze kregen drieënhalve maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, maar zaten al bijna vier maanden vast na verzonnen aanklachten.

Ali Idrissa Nani, Nouhou Arzika, Moussa Tchangari, Ousseini Maina en Mamoudou Seyni werden beschuldigd van het ‘organiseren en deelnemen aan een verboden demonstratie’, ‘aanzetten tot geweld’ en het ‘vernielen van bezittingen’. De aanklager eiste drie jaar cel voor Nani, Arzika en Tchangari. Voor Maina en Seyni werd vrijspraak gevraagd.

Nieuwe wet zorgt voor onrust

In november 2017 werd in Niger een nieuwe wet aangenomen, die belasting op woningen en elektriciteit mogelijk maakt. Maatschappelijke organisaties organiseerden demonstraties tegen de sociale ongelijkheid die deze wet teweegbrengt.

Demonstraties verboden

Op 25 maart 2018 verbood de voorzitter van de gemeente Niamey een demonstratie vanwege ‘voor de hand liggende veiligheidsredenen’ en ‘met het oog op de huidige veiligheidssituatie in Niger en recente terroristische aanvallen’. Ondanks het verbod kwamen de demonstranten bij elkaar. Een grote politiemacht probeerde met traangas de menigte uiteen te drijven. Daarna braken ongeregeldheden uit. De initiatiefnemers werden gearresteerd en hadden eerder juist, net zoals bij eerdere demonstraties, vooraf tot kalmte opgeroepen. Sinds de demonstratie in Niamey werden nagenoeg alle verzoeken tot het organiseren van protestbijeenkomsten afgewezen.

Laat mensenrenrechtenactivisten vrij

In Niger zitten nog tal van andere mensenrechtenverdedigers na verzonnen aanklachten vast. Amnesty International roept de autoriteiten van Niger op hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.