Samira Sabou

Niger laat kritische journalist vrij

In Niger is Samira Sabou, journalist en voorzitter van de Nigerese vereniging van bloggers, op 28 juli 2020 vrijgelaten.

Sabou  werd op 10 juni 2020 op basis van de cybercrimewet aangeklaagd voor laster. Die wet wordt vaker misbruikt om critici aan te pakken en vergroot de kans dat journalisten zich zelfcensuur opleggen uit vrees voor vervolging.

Valse aanklacht

Sani Mahamadou Issoufou, de zoon van de Nigerese president en tevens diens waarnemende stafchef, diende een klacht tegen Sabou in nadat een Facebook-gebruiker zijn naam vermeldde in een reactie op Samira’s publicatie over vermeende corruptie. Samira Sabou zelf had zijn naam niet vermeld.

Na haar arrestatie voerde Amnesty International actie voor haar vrijlating. Haar zaak was politiek gemotiveerd en past binnen het patroon van voortdurende onderdrukking van mensenrechtenverdedigers en journalisten die de corruptie in Niger aan de kaak stellen. Sabou dankte na haar vrijlating iedereen die haar tijdens haar detentie steunde.

Critici al langer doelwit

Al meer dan twee jaar zijn critici van de regering het doelwit van de autoriteiten en worden zij herhaaldelijk gevangengezet. Sinds 15 maart zitten de activisten Moudi Moussa, Halidou Mounkaila en Maïkoul Zodi vast na verzonnen beschuldigingen. De drie hadden opgeroepen beweringen over misbruik van fondsen door het ministerie van Defensie te onderzoeken.

Amnesty roept de Nigerese autoriteiten op om alle mensenrechtenverdedigers die na valse aanklachten gevangengezet werden onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Meer over dit onderwerp