De Stansted 15 zijn in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd vanwege een aan terrorisme gerelateerd misdrijf
© Kristian Buus

Verenigd Koninkrijk: aanklacht ‘Stansted 15’ mokerslag

Verenigd Koninkrijk: aanklacht ‘Stansted 15’ mokerslag

De aanklacht van de Britse autoriteiten tegen vijftien activisten die actievoerden tegen de uitzetting van vreemdelingen is een verontrustende ontwikkeling. De ‘Stansted 15’ worden beschuldigd van een aan terrorisme gerelateerd misdrijf. Hiervoor staat een maximumstraf van levenslang.

De vijftien activisten maakten in maart 2017 een gat in een hek van het vliegveld Stansted. Daarna maakten ze zich vast aan het neuswiel van het vliegtuig dat zestig mensen zou uitzetten naar Ghana en Nigeria. Volgens de Stansted 15 was de uitzetting van deze mensen onwettig.

De actie zorgde voor vertraging van de vlucht en tien bannelingen kregen de tijd om asiel aan te vragen. Ten minste een van hen mag in het Verenigd Koninkrijk blijven.

Beschuldigd van terrorisme

Aanvankelijk werden de vijftien activisten beschuldigd van een ernstige overtreding, maar enkele maanden later werd die gewijzigd in ‘het in gevaar brengen van vliegvelden’, een aan terrorisme gerelateerde aanklacht. Iets wat eerst met een korte procedure door een rechtbank kon worden afgehandeld, is nu doorverwezen naar een hogere rechtbank. Daar wordt voor de zaak negen weken uitgetrokken.

Buitensporige aanklacht

De actie van de Stansted 15 was goed voorbereid om te voorkomen dat mensen gevaar liepen. Maar met het doorknippen van het hek hebben de activisten de wet overtreden. De aanklacht die nu tegen hen is geuit, staat echter in geen verhouding tot de zwaarte van de overtreding. Ze zouden nooit aangeklaagd mogen worden voor een misdrijf waarvoor een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd.

Lees meer over de beschuldiging van de Stansted 15.