Schrijfactie: Afghanistan moet mensenrechtenverdedigers beschermen

In september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2020 naar de president van Afghanistan. Roep hem op maatregelen te nemen die onmiddellijk bescherming bieden aan mensenrechtenverdedigers wanneer zij in gevaar zijn.

Mensenrechtenverdedigers onder vuur

Mensenrechtenverdedigers in Afghanistan kaarten ernstige mensenrechtenschendingen aan, waaronder discriminatie en geweld tegen vrouwen en minderheden. Ook in zeer conservatieve delen van Afghanistan trotseren ze lokale religieuze leiders en durven ze op te komen voor de mensenrechten. Maar hiervoor betalen ze vaak een hoge prijs. Ze worden bestempeld als ‘westerse spionnen’ en ‘anti-religieus’. Mensenrechtenverdedigers worden overal in het land voortdurend geconfronteerd met intimidatie, bedreigingen en geweld van zowel de autoriteiten als gewapende groeperingen. En de situatie wordt steeds nijpender.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden