Waar is Wally?

Palestina checkpoint
© Tanya Habjouqa/NOOR

Waar is Wally? Of eigenlijk, waar houdt het zwarte AI-wapen dat verdovingsgranaten, sponskogels en andere antirel-munitie kan afvuren zich schuil? Wekenlang dachten passanten, onder wie veel kinderen, dat het gewoon een camera was. Maar de Smart Shooter is een soort panopticum dat jou continu bekijkt, beoordeelt en zelfs kan beschieten.

Lees ook: Oost-Jeruzalem, Israël-Palestina Beeld Tanya Habjouqa: superman van de bezette gebieden In één beeld 2 augustus 2021

De Jordanees-Amerikaanse fotografe Tanya Habjouqa is niet de enige die dit checkpoint in de Palestijnse stad Hebron heeft gefotografeerd. Het is inmiddels een symbool geworden voor de Israëlische bezetting in Palestina. De ijzeren hekken geven het de kille indruk van een kooi, en het is permanent bezet door Israëlische soldaten. Alleen Palestijnen die geregistreerd zijn als inwoner van de wijk kunnen de controlepost passeren, tenzij de dienstdoende soldaat slecht heeft geslapen. Dan kan je zomaar de toegang tot je eigen wijk worden ontzegd. Zoals misschien ook deze man, die langzaam naar de linker deur sjokt.

Toegegeven: je moet goed kijken, maar boven de rechter draaideur, net onder het dak, hangt Wally verscholen in de schaduw. De slimme schutter.

Bekijk ook