Hoofdredactioneel, in tijden van corona

Eigenlijk had ik hier willen schrijven over een redactieborrel, waar we met oorlogsverslaggever Minka Nijhuis discussieerden over de ‘ik’ in de journalistiek. En hoe interessant dat allemaal was, en dat dat ook  aan bod komt in het interview met Nijhuis in deze april-editie van Wordt Vervolgd. Maar: corona.

Op het moment van schrijven is het half maart, en zijn in Nederland vergaande coronamaatregelen genomen. Niemand weet hoe het verder gaat lopen.

Het werk aan de inhoud van dit nummer van Wordt Vervolgd is allemaal daarvóór verricht: het bedenken van onderwerpen, het overleggen tussen redactie en medewerkers, op pad gaan, schrijven, redigeren, herschrijven, verbeteren. Het zoeken naar de beste beelden, de layout van de pagina’s, de laatste correcties: het meeste was al gedaan voor corona hier echt uitbrak. De enige die wel nog zo vlak voor de deadline iets actueels kon aanleveren, is onze nieuwe illustrator Trik: zie hier zijn coronacartoon.

Maar verder hebben we dus geen artikelen over het virus, terwijl er meer dan genoeg is waar we ons op zouden willen storten. Asielzoekers die worden weggestuurd, de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden en overal elders ter wereld die nu nog minder hulp krijgen. Corona treft juist de mensen die al in nood zijn, het zwaarst.

Wij proberen er alles aan te doen om hierover in het volgende nummer van Wordt Vervolgd te
berichten. Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat ook alle onderwerpen die in dit nummer worden behandeld, ieders volle aandacht verdienen.

Meer over dit onderwerp