Domme dingen die dictators doen #3: genitalia-architectuur in China

© Edward Stojakovic
De CCTV-toren is een wolkenkrabber in de Chinese hoofdstad Peking. Het is het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisiemaatschappij: China Central Television. De toren is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Duitse architect Ole Scheeren.

Naast de gruwelijkheden die onder het juk van dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms, heel soms, ook nog iets (uit) te lachen.

China heeft de bouw van ‘lelijke architectuur’ verboden. Dit lijkt te zijn ingegeven door de persoonlijke voorkeuren van president Xi Jinping, die al jaren ageert tegen moderne architectuur.

Onder meer het complex van de Chinese staatstelevisie is Xi een doorn in het oog. De wolkenkrabber, ontworpen door onder anderen Rem Koolhaas, vindt de president ‘te groot en vreemd’. Daarnaast zou het gebouw van het Volksdagblad te veel op een penis lijken, terwijl verscheidene bruggen juist doen denken aan vrouwelijke genitalia. Als het aan Xi ligt, moet architectuur eruitzien ‘als zonneschijn in de blauwe lucht’.

Lees ook