De knuffel die een kogel opving

listen warhood museum
© Kasteel Heeswijk
In de expositie Listen vertellen kinderen aan de hand van persoonlijke voorwerpen over hun oorlogservaringen.

Het sprookjesboek waaruit moeder voorlas tijdens een mortieraanval; de knuffelhond die een kogel opving. In de tentoonstelling Listen, in Kasteel Heeswijk bij Den Bosch, vertellen kinderen aan de hand van persoonlijke voorwerpen hun verhaal over de oorlog die ze meemaken.

Listen is gemaakt door het War Childhood Museum uit Bosnië en Herzegovina. Oprichter Jasminko Halilovic maakte zelf als kind in de jaren negentig de bijna vier jaar durende belegering van Sarajevo mee. Maar daar moet het nu even niet over gaan, vindt hij. De tentoonstelling focust namelijk op Oekraïense kinderen. ‘Momenteel zijn Oekraïense families als vluchtelingen verspreid door heel Europa. Het is belangrijk dat wij, als landen die hen ontvangen, deze mensen en hun ervaringen begrijpen’, zegt Halilovic. ‘Door te zien wat de consequenties van oorlog zijn voor kinderen, kunnen we als individuen en als maatschappij beter handelen in de toekomst.’ De verhalen van kinderen zijn ongepolijst en zonder oordeel. Misschien dat ze juist daarom zoveel indruk maken.

In de kerstvakantie is er naast de tentoonstelling ook een programma voor kinderen. De pop-up expositie is tijdelijk, maar als het aan Halilovic ligt kunnen we meer van het War Childhood Museum verwachten. ‘We hebben dit jaar een kantoor geopend in Den Haag en zijn van plan meer tentoonstellingen en activiteiten in Nederland te organiseren.’

Listen, Kasteel Heeswijk (Den Bosch), 23 december 2022 t/m 8 januari 2023

Meer over dit onderwerp