Manon Stravens

Manon Stravens

Manon Stravens (1977) is journalist, onderzoeker en schrijver met wortels in tien jaar ontwikkelingswerk. Ze studeerde ontwikkelingsstudies en journalistiek. Ze werkte vier jaar in Mali en schrijft graag over mensenrechten en eerlijk ondernemen. Ze maakte vele reportages, o.a. voor Wordt Vervolgd, en is auteur van de boeken De opstand van Boko Haram en Bamako Bonjour. Momenteel werkt ze als onderzoeksjournalist voor cultureel centrum De Balie en legt ze haar eigen stad Amsterdam onder de loep. Meer over Manon Stravens: www.manonstravens.nl

 

Artikelen van Manon Stravens:

 • Nazanin Zaghari-Ratcliffe

  Nazanin Zaghari-Ratcliffe terug in het VK, na ‘gijzeling’ door Iran

  Vrij!

  Nazanin Zaghari-Ratcliffe was hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van een decennia oud spel tussen twee ruziënde staten: Iran en het VK. 

  Lees meer
 • Na drie jaar zonder reden vast te zitten, is prinses Basmah nu eindelijk vrij

  Vrij!

  Prinses Basmah sprak zich als enige van het Saudische koningshuis ooit uit voor vrouwenrechten. Ze is familie van kroonprins Bin Salman.

  Lees meer
 • Jelle Klaas

  Hoe gaat het met de rechtszaak tegen etnisch profileren?

  Interview 4 april 2022

  Advocaat Jelle Klaas verloor de rechtszaak tegen de Koninklijke Marechaussee om het etnisch profileren te stoppen. ‘We gaan het vonnis kapotmaken.’

  Lees meer
 • raif badawi

  Eindelijk is Raif Badawi vrij, binnen Saudi-Arabië althans

  Vrij!

  Wereldwijd voerden mensen campagne voor de jonge blogger Raif Badawi met zijn zachtaardige uitstraling. Nu is hij eindelijk vrij, los van een reisverbod.

  Lees meer
 • Denis Mukwege

  Nobelprijswinnaar Denis Mukwege over zijn boek ‘De kracht van vrouwen’

  Interview 7 februari 2022

  De Congolese arts Denis Mukwege herstelt de wonden van overlevers van seksueel geweld. In zijn boek De kracht van vrouwen staan zij centraal.  

  Lees meer
 • Marechaussee ziet ‘niet-Nederlands uiterlijk’ als potentieel risico

  Achtergrond 7 juni 2021

  De marechaussee controleert mensen mede op basis van huidskleur. Dat is verboden discriminatie en daar moet een einde aan komen, zeggen ngo’s en burgers die de marechaussee voor de rechter hebben gesleept.

  Lees meer
 • Audrey Gaughran, directeur SOMO

  ‘Ik wil hun macht begrijpen. En breken’

  Interview 6 april 2021

  Audrey Gaughran, directeur van onderzoeksorganisatie SOMO, vindt het ongelooflijk hoe multinationals in ontwikkelingslanden nog steeds zoveel schade kunnen aanrichten en denken ermee weg te komen. Haar missie: hun macht achter de schermen blootleggen.

  Lees meer
 • Twitter voldoet voor hen niet meer

  In één beeld

  Lees meer
 • Seks tegen de wil: waarom dat in de nieuwe wet ook als verkrachting moet berecht

  Achtergrond 26 februari 2020

  ‘Er bestaan nog steeds zoveel mythes over seks: dat je niet echt verkracht bent als je je niet verzet hebt. Dat iemand recht zou hebben op seks.’

  Lees meer
 • Stratumseind

  Hoe Eindhoven haar uitgaanspubliek als proefkonijn gebruikt

  Reportage 1 november 2019

  Het uitgaanspubliek op het Stratumseind lijkt zich weinig druk te maken om de technologie die Eindhoven inzet. Schendt deze proeftuin het recht op privacy?

  Lees meer
 • ‘De EU moet Polen en Hongarije in het gareel houden.’ Argumenten voor en tegen

  Artikel 1 december 2018

  Wat moet de Europese Unie met lidstaten als Polen en Hongarije, die hun rechtsstaat aanvallen? Aanpakken met harde sancties,…

  Lees meer
 • De rol van Nederland in de vuile palmolie-industrie

  Achtergrond 1 oktober 2018

  Palmolie lijkt de ideale grondstof maar rechten van plantagewerknemers en omwonenden worden geschonden. Waarom investeren Nederlandse banken in deze sector?

  Lees meer
 • Directeur Amnesty Hongarije, Julia Ivan

  ‘Jullie belastinggeld gaat naar dit corrupte regime’

  Interview 1 september 2018

  Mensenrechtenorganisaties in Hongarije liggen onder het huidige rechts-nationalistische regime van Orbán zwaar onder vuur.

  Lees meer
 • Om deze en andere foto's van de cellen in het detentiecentrum Rotterdam die gebruikt worden voor vreemdelingendetentie te mogen maken, moest fotograaf Robert Glas verschillende rechtszaken tegen de Nederlandse staat winnen.

  Vreemdelingendetentie – zonder strafblad in de Nederlandse cel

  Achtergrond 1 juni 2018

  Meer dan drieduizend uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder verblijfsvergunning zitten in vreemdelingendetentie, in afwachting van hun uitzetting.

  Lees meer