Aardse zaken

Sciencefiction-taferelen in Italië:.
© Alessandro Gandolfi/Parallelozero
Sciencefiction-taferelen in Italië:.

Sciencefiction-taferelen in Italië: wat doet die zilverkleurige spin van buizen daar boven die mannen in witte pakken? Het interieur van een prototype ruimteschip dat mensen in slaap brengt voor een reis naar Mars of verder, zoals in de film Interstellar?

Nee, we zijn hier in het stadje Pesaro aan de Adriatische Zee, fietsersparadijs en hoofdkwartier van de Girolomoni Cooperativa Agricola, een coöperatie van biologische boeren waar juist heel aardse dingen gebeuren. Deze mannen kweken griesmeelsoorten die de effecten van klimaatverandering kunnen weerstaan, zoals nieuwe ziektes, droogtes en temperatuurstijgingen. Daarbij zoeken ze naar genetische eigenschappen die zouden kunnen helpen.

In Italië, dat diep de Middellandse Zee in steekt, zijn die veranderingen al een tijd voelbaar: op Sicilië kweken ze steeds minder citroenen en steeds meer tropische vruchten als avocado’s en bananen, in Noord-Italië rukt de olijfboom op. Daarbij dreigen sommige gewassen het onderspit te delven. En nu de klimaatverandering onherroepelijk lijkt, worden wetenschap en technologie te hulp geroepen, ook door bioboeren die oude tradities in ere willen herstellen.