Boerkaverbod

Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat mensen in beginsel vrij zijn te kiezen wat zij dragen – én wat niet. Amnesty International is tegen beboeting of bestraffing van dragers van gezichtssluiers. Immers: daarmee worden ook vrouwen gestraft die geheel vrijwillig sluiers dragen. En vrouwen die gedwongen een boerka dragen komen erdoor mogelijk in een (nog) groter isolement, terwijl ‘binnenskamers’ de onderdrukking doorgaat.

Amnesty wijst algemeen boerkaverbod af

Amnesty International wijst een algemeen wettelijk verbod op het dragen van de boerka of nikab (gezichtssluiers) af. Een verbod op het dragen van een boerka is namelijk Lees ook: Lees waarom Amnesty een boerkaverbod afwijst : hierin is vastgelegd dat eenieder het recht heeft om zijn of haar geloof, persoonlijke overtuiging of identiteit uit te drukken door te kiezen hoe hij of zij zich kleedt. De overheid is verplicht om dit recht te eerbiedigen, te beschermen en te waarborgen – door een omgeving te creëren waarin eenieder zijn of haar eigen keuzes kan maken, vrij van dwang, bedreiging of intimidatie. Dit betekent ook dat overheden verplicht zijn om vrouwen te beschermen tegen druk, bedreigingen of geweld vanuit hun familie of gemeenschap om een boerka of niqaab te dragen.

De boerka: vrouwonvriendelijk, onveilig, en ongepast in West-Europa?

In negen andere Europese landen – Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland – geldt een geheel of gedeeltelijk boerkaverbod. Velen vinden een boerka of niqaab vrouwonvriendelijk, onveilig en in strijd met de Europese waarden en pleiten daarom voor een verbod. Amnesty gaat in op deze argumenten. Op de Lees ook: Lees onze Vraag &Antwoord over het boerkaverbod Q&A vind je ook antwoord op vragen als: ‘Waarom heeft Amnesty kritiek op een democratisch tot stand gekomen boerkaverbod?’ en ‘Kan een boerka of niqaab nooit verboden worden?’

Overige Amnesty-publicaties

Amnesty-rapporten over kledingeisen in landen buiten West-Europa

Amnesty International uit regelmatig kritiek op kledingeisen die worden opgelegd aan vrouwen, en soms ook aan mannen, in landen buiten West-Europa. Amnesty heeft zich in de afgelopen jaren onder meer uitgesproken tegen kledingeisen die door de overheid en/of (gewapende) oppositiegroeperingen worden opgelegd in landen als Somalië, Jemen, de Tsjetsjeense Republiek (Russische Federatie), Saudi-Arabië, Iran, Irak en Pakistan.

Links

Amnesty is niet verantwoordelijk voor informatie op externe websites