coronavirus

Minicolleges over mensenrechten en corona

De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen uiteraard vergaande maatregelen om mensen te beschermen. Maar welke gevolgen heeft dat? Kunnen regeringen ook te ver gaan met het opstellen van regels? Hoe zit het met de rechten van vluchtelingen in overvolle, onhygiënische kampen? Hoe we nu omgaan met mensenrechten bepaalt ook hoe onze toekomstige samenleving eruit ziet.

In onze serie minicolleges praten Amnesty-medewerkers je in 10 minuten bij over hoe belangrijk mensenrechten zijn bij de strijd tegen het coronavirus.

Aflevering 1: Waarom zijn mensenrechten juist nu zo belangijk?

Het coronavirus bedreigt iedereen, waar ook ter wereld. Regeringen zijn genoodzaakt om maatregelen te nemen die het recht op gezondheid moeten beschermen. Maar wat mogen regeringen tijdens de coronacrisis wel doen en wat juist niet? Gerbrig Klos van Amnesty International legt het je in dit minicollege kort en bondig uit.

Aflevering 2: Asielzoekers in de val op Griekse eilanden. Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden? Hoeveel asielzoekers en migranten verblijven daar? Onder welke omstandigheden moeten zij wonen? En wat als het coronavirus de kampen bereikt? Yara Boff Tonella van Amnesty en Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling leggen het je uit.

Aflevering 3: Hoe in Hongarije mensenrechten ten prooi vielen aan het coronavirus

Het Hongaarse  parlement nam onlangs de coronawet waardoor de regering van premier Orbán alle macht in handen kreeg. Zonder enig toezicht van het parlement kan Orbán maatregelen nemen en wetten doorvoeren. Dit geldt zolang de noodtoestand van kracht is. Hoelang dat is, bepaalt alleen de regering. Juliá Iván van Amnesty Nederland en Dávid Vig van Amnesty Hongarije leggen in dit minicollege uit wat de gevolgen zijn.

Stijn Deklerck
© BZ

Aflevering 4: Stijn Deklerck & MK Tam over Hongkong

Vorige week zijn er vijftien prominente pro-democratie-activisten opgepakt in Hongkong. Dit is de grootste overheidsactie tegen de pro-democratische beweging van Hongkong sinds de coronapandemie.

  • Hoe staat het met corona in Hongkong?
  • Hoe zat het ook alweer met Hongkong en China?
  • Wat zijn de gevolgen voor de activisten?

Stijn Deklerck van Amnesty Nederland en MK Tam van Amnesty Hongkong geven antwoord.