© Ozan Kose / AFP / Getty Images

Turkse journalist Can Dündar vervolgd

Als journalist in Erdoğans Turkije ben je of een gevangene, of een verdachte, of werkloos.’ Can Dündar weet als geen ander hoe moeilijk het is om te werken onder een regering die critici op alle mogelijke manieren tegenwerkt. ‘Turkije is nooit een paradijs voor journalisten geweest’, zegt hij, ‘maar het was geen hel zoals nu. Tegenwoordig is het gevaarlijker dan ooit tevoren.

Ontslagen vanwege ‘te pittige artikelen’

Dündar werkte als columnist voor de krant Milliyet tot hij in augustus 2013 werd ontslagen. Hij schreef ‘te pittige stukken’ over de demonstraties die vanaf mei 2013 in het Gezipark in Istanbul en in andere steden plaatsvonden. Er werd massaal geprotesteerd tegen bouwplannen in het park. De politie trad buitensporig hard op. Vijf mensen werden gedood en er vielen achtduizend gewonden. Naar aanleiding van berichtgeving over de Gezipark-protesten werden zeker 61 journalisten ontslagen en 81 gedwongen ontslag te nemen. Dündar stapte over naar de internationaal gewaardeerde krant Cumhuriyet, waar hij ruim een jaar later hoofdredacteur werd.

De woede van Erdoğan

Daar kreeg hij het meteen aan de stok met de autoriteiten. Dat gebeurde nadat de krant publiceerde over een corruptieschandaal waarbij de Turkse president, zijn zoon en andere bewindslieden betrokken zouden zijn. Snel daarna werden Dündar en zijn collega Erdem Gül opgepakt. Cumhuriyet had beeldmateriaal uit januari 2014 gepubliceerd. Daarop is te zien hoe politieagenten bij de grens met Syrië vrachtwagens van de Turkse geheime dienst doorzoeken. Onder dozen met medicijnen lagen grote hoeveelheden kogels en granaten. Volgens de krant bewijzen de beelden dat de Turkse autoriteiten onder het mom van humanitaire hulp jihadisten in Syrië bewapenen. President Erdoğan noemde het artikel ‘hoogverraad’ en verklaarde: ‘Degene die dit als een exclusief verhaal brengt, zal daar een zware prijs voor moeten betalen’.

Boete en gevangenisstraf

Dündar en Gül hebben hun werk als journalisten gedaan: het onthullen van informatie die het grote publiek behoort te weten. Daarvoor zijn zij nu gestraft. In april 2016 kreeg Dündar voor het artikel over het corruptieschandaal een geldboete van negenduizend euro opgelegd vanwege ‘belediging’. In mei van dit jaar werden Dündar en Gül tot respectievelijk vijf jaar en tien maanden en vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘het lekken van geheime staatsinformatie’. Kort na de couppoging in juli 2016 heeft Dündar Turkije verlaten en woont hij in Duitsland.

Meer over dit onderwerp