Onthoofding in Saudi-Arabië

Doodstraf en andere wrede straffen

Saudi-Arabië stond in 2020 in de top 5 van landen die de meeste doodvonnissen voltrokken. In 2019 waren er 184 executies, het hoogste aantal ooit. Onder de geëxecuteerden zijn veel leden van de achtergestelde sjiitische minderheid. In 2020 daalde het aantal executies sterk, tot 27. Op 12 maart 2022 werden op één dag 81 mensen geëxecuteerd.

Volgens de autoriteiten gaat het om mensen die waren veroordeeld voor onder meer moord en verkrachting. Ook zouden er mensen zijn geëxecuterd omdat ze zich zouden hebben aangesloten bij de Jemenitische Houthi-beweging en terroristische organisaties als Al Qaeda en Islamitische Staat. Er werden tevens mensen geëxecuteerd vanwege hun ‘afwijkende geloof’. De rechtszaken waarin de doodstraf werd opgelegd waren niet eerlijk.

In april 2020 werd de doodstraf afgeschaft voor mensen die een misdrijf begingen toen ze jonger waren dan 18 jaar. Hier was jarenlang actie voor gevoerd en voor gelobbyd door Amnesty. Ze kunnen nu maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens informatie die Amnesty kreeg, zijn misdrijven die onder de antiterreurwet vallen uitgesloten. Het is onduidelijk welke straffen jeugdige delinquenten zullen krijgen die volgens deze wet worden berecht. Eerder al constateerde Amnesty dat de Saudische autoriteiten de antiterreurwet misbruiken om critici te straffen. De wet is vaag geformuleerd en wordt ook toegepast om de vrije meningsuiting strafbaar te stellen.

Ali al-Nimr
© Amnesty International
Ali al-Nimr

Ali al-Nimr

Na bijna 10 jaar gevangenisstraf is de Saudische activist Ali al-Nimr op 28 oktober 2021 vrijgelaten. Al-Nimr werd in 2012 als 17-jarige veroordeeld tot de doodstraf. Amnesty International voerde jarenlang actie voor zijn zaak. Ali is de neef van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr, die in 2016 werd geëxecuteerd. Ali nam als jongere deel aan protesten tegen de Saudische overheid en werd in 2012 opgepakt en veroordeeld voor verschillende misdrijven. Zijn bekentenissen waren naar eigen zeggen afgelegd na marteling.

Amputatie en onthoofding

In april 2020 besloten de autoriteiten dat rechters, die in Saudi-Arabië in bepaalde gevallen zelf de straf mogen bepalen, zoals een celstraf of een boete, niet langer stok- en zweepslagen mogen opleggen. Onduidelijk is of dit ook geldt voor misdrijven die onder de Sharia-wet vallen. Andere vormen van lijfstraffen en de doodstraf, zoals amputatie voor diefstal of onthoofding voor moord en terrorisme, zijn nog niet afgeschaft.