Ruslan Sokolovsky en zijn moeder in de rechtbank
© Donat Sorokin/TASS via Getty Images

Blasfemiewet

De blasfemiewet werd aangescherpt, omdat de  autoriteiten  strengere straffen wilden voor aanvallen op de religies die horen bij de ‘historische erfenis van Rusland’. Dat zijn het Russisch-orthodoxe christendom, de islam, het jodendom en het Boeddhisme. de maximale straf is gevangenisstraf van 3 jaar.

Sinds:

2013

Tot welke problemen leidt de wet?

  • Het is moeilijker om kritiek te uiten op religie en op religieuze instituten.
  • Blasfemie is ook een overtreding van de demonstratiewet.

Pussy Riot

De wet tegen blasfemie is aangescherpt nadat het feministische kunstcollectief Pussy Riot in 2012 een ‘punkconcert’ gaf in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. In het punkconcert streden de activisten tegen de nauwe banden tussen de seculiere Russische staat en de Orthodoxe kerk. Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina namen deel aan de protestactie. Deze deelname moesten ze bekopen met opsluiting in een strafkamp. Ze kwamen na 1,5 jaar vrij.

Ruslan Solokovsky
© Donat Sorokin/TASS via Getty Images
Ruslan Solokovsky

Ruslan Solokovsky

In 2017 werd de Russische blogger Ruslan Sokolovsky veroordeeld wegens blasfemie. In een kerk in Jekaterinenburg had hij het spel Pokémon Go gespeeld en dat opgenomen in een videoboodschap. Daarbij had hij opmerkingen gemaakt waarin hij het bestaan van Jezus en de profeet Mohammed in twijfel trok. Volgens Russische autoriteiten was dit een ‘aanval op de integriteit van gelovigen’. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar en 3 maanden.