Voetbal
© Andres Siimon on Unsplash

Wil Amnesty een boycot van het WK?

Amnesty roept niet op tot een boycot van het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in Qatar plaatsvindt. Wij geloven dat de aandacht voor het WK kan zorgen voor druk op de overheid om de beloofde arbeidshervormingen door te voeren en de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Uit het onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat Qatar belangrijke stappen heeft genomen om in de aanloop naar het toernooi arbeidsmigranten beter te beschermen. Er zijn zeker ernstige tekortkomingen en er moet nog veel gebeuren. Dit is dan ook de reden dat wij doorgaan met het documenteren en naar buiten brengen van de mensenrechtensituatie in Qatar.

Eigen afweging

Het is ook de reden dat wij contact blijven houden met belanghebbenden, zodat we kunnen zorgen voor verandering. We zullen onze bevindingen en aanbevelingen blijven delen, zodat iedereen die geïnteresseerd is in de mensenrechtensituatie in Qatar goed geïnformeerd is over de huidige realiteit.

Voetbalteams, voetbalbonden en individuele supporters moeten hun eigen afweging maken over deelname aan het WK. Amnesty roept niet op tot een boycot, maar we zijn er niet op tegen als andere organisaties het toernooi willen boycotten als zij dit nuttig achten.

QATAR EN FIFA, COMPENSEER ARBEIDSMIGRANTEN

Formulier is verlopen.

Meer over dit onderwerp