Gestrande mensen waden door een overstroomd gebied na hevige moessonregen in het district Rajanpur van de provincie Punjab op 25 augustus 2022.
© AFP via Getty Images

Wat doet Amnesty?

Gezien de urgentie van de klimaatcrisis is het onze taak om de mensenrechtengemeenschap te helpen mobiliseren. Dat kan door te laten zien hoe klimaatverandering de rechten van mensen beïnvloedt en hoe mensen zich mobiliseren om te reageren op de dreiging van klimaatverandering.

Amnesty werkt samen met verschillende groepen in belangrijke landen om druk uit te oefenen op regeringen en bedrijven die vooruitgang tegenhouden. Amnesty ondersteunt jonge mensen, oorspronkelijke bewoners, vakbonden en getroffen gemeenschappen bij hun roep om een ​​snelle en rechtvaardige overgang naar een CO2-arme economie waarvan iedereen profiteert. We spannen daarbij ook rechtszaken aan en gebruiken nationale en regionale mensenrechtenprocedures om de druk op te voeren.

We breiden ons werk ter ondersteuning van milieuactivisten uit, zodat zij zich kunnen inzetten om land, voedsel, gemeenschappen en mensen te beschermen tegen klimaatinvloeden, ontbossing en de ontginning van fossiele brandstoffen.

Amnesty roept regeringen op om:

  • Al het mogelijke te doen om de wereldwijde temperatuurstijging met meer dan 1,5°C te stoppen.
  • Gezamenlijk hun uitstoot van broeikasgassen tot nul uitstoot te verminderen voor 2050. Rijkere landen moeten dit sneller doen. Tegen 2030 moet de wereldwijde uitstoot de helft lager zijn dan in 2010.
  • Zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas).
  • Ervoor te zorgen dat klimaatmaatregelen worden genomen op een manier die de mensenrechten niet schendt en de ongelijkheid vermindert in plaats van vergroot.
  • Ervoor te zorgen dat iedereen, in het bijzonder degenen die worden getroffen door klimaatverandering of de overgang naar een fossielvrije economie, goed wordt geïnformeerd over wat er gebeurt en dat iedereen kan deelnemen aan beslissingen over hun toekomst.
  • Samen te werken om de lasten van de klimaatverandering eerlijk te verdelen – rijkere landen moeten financiële en technische steun verlenen aan mensen in arme landen om toegang te krijgen tot hernieuwbare energie en zich aan te passen aan de klimaatverandering. Zij moeten ook zorgen voor genoegdoening, inclusief compensatie, voor degenen die verliezen en schade hebben geleden en zullen blijven lijden door de klimaatcrisis.
  • De rechten te waarborgen van degenen die als gevolg van de klimaatverandering ontheemd zijn of dreigen te raken.

Amnesty Nederland

De (inter)nationale afdelingen van Amnesty International voeren op verschillende manieren actie op het gebied van klimaat. Amnesty International Nederland richt zich voornamelijk op de bescherming van activisten en demonstranten die zich inzetten voor klimaat en milieu. Zo voerden wij actie voor de klimaatactivisten Jani Silva uit Colombia, Bernardo Caal Xol uit Guatemala, Shahnewaz Chowdury uit Bangladesh en vele anderen. Ook in Nederland zijn wij een campagne gestart om het demonstratierecht te beschermen en voeren we actie om wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) er doorheen te krijgen. IMVO-wetgeving stelt bedrijven die in Nederland opereren verplicht om duurzaam en met respect voor mensenrechten te werken, zowel in Nederland als in het buitenland. Ze dragen dan een zorgplicht om te controleren of de toeleveranciers van hun producten die in het buitenland gevestigd zijn ook verantwoord ondernemen.

Meer over dit onderwerp