De grens van het Uru-Eu-Wau-Wau-gebied in Rondônia, Brazilië. Waar traditionele landen van inheemse volkeren uit primaire bossen bestaan, kan de wettelijke erkenning van inheemse territoria een beschermende rol spelen tegen ontbossing.
© © Gabriel Uchida

Waarom is een rechtvaardige energietransitie belangrijk?

Omdat het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch omlaag moet om verdere klimaatverandering tegen te gaan, moet er een overgang plaatsvinden naar duurzamere energie. Dit is essentieel om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 wereldwijd met 43 procent te verminderen en in 2050 netto nul te bereiken. Dat noemen we de energietransitie.

De huidige regeringen moeten de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en groene technologieën stimuleren met echte oplossingen. Ze mogen het probleem niet bij toekomstige generaties leggen. Regeringen moeten dan ook bedrijven wettelijk verplichten mensenrechten te respecteren tijdens de energietransitie.

Jarenlang zijn de industriepraktijken rondom batterijen ongereguleerd geweest. Dit heeft geleid tot negatieve effecten voor gemeenschappen die leven in gebieden die rijk zijn aan mineralen, zoals die in de ‘lithiumdriehoek’ van Argentinië, Chili en Bolivia, en het gebied in de Democratische Republiek Congo waar kobalt wordt gewonnen. Bij de winning van deze grondstoffen door bedrijven uit rijke landen vindt veel uitbuiting plaats.

Meer over dit onderwerp