© Amnesty / Marieke Wijntjes

Valentijnsactie 2024

Besteed rondom Valentijnsdag aandacht aan mensenrechten in jouw klas, door een kaartje te sturen naar activisten die jouw steun kunnen gebruiken.

Bestel een Valentijnsactie pakketje

Gevangen omdat ze mensen hielpen

De Chinese activiste Sophia Huang Xueqin hielp slachtoffers van seksueel geweld. En ook activist Wang Jianbing steunde mensen met een handicap of een ziekte. Ze spraken ook af en toe af met andere activisten. Het is bijna niet te geloven, maar ze zitten nu in de gevangenis. De regering van China zegt dat Sophia en Wang Jianbing andere mensen hebben aangemoedigd om China in gevaar te brengen. Ze kunnen een gevangenisstraf van 5 jaar, of zelfs langer, krijgen.

De Valentijnsactie

Amnesty International komt in actie en roept de regering van China op om Sophia en Wang Jianbing onmiddellijk vrij te laten. Om hen een extra steuntje in de rug te geven en te laten weten dat we aan hen denken, hebben we dit jaar een Valentijnsactie voor deze twee activisten. Met je klas kan je een kaartje aan hen schrijven en deze versieren met stickers op een eigen tekst of tekening.

© © Amnesty / Marieke Wijntjes

Het Valentijnspakket

Als je deelneemt aan de Valentijnsactie met jouw school, ontvang je een pakketje met o.a:

  • Een poster
  • Een set GRTZ! Voor Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing
  • Blanco groetenkaarten
  • Stickers
  • Een setje jongerenpetities

De Valentijnsactie loopt van 1 februari tot 1 maart 2024.

© Roy Kuis Photography

Verdieping: de Mensenrechtenpaspoorten

Wil je met de Valentijnsactie nog meer aandacht schenken aan mensenrechten in jouw klas? Bestel bij je Valentijnspakket een set mensenrechtenpaspoorten. In deze paspoorten staan alle mensenrechten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en meer informatie over mensenrechten.

Ai Weiwei in Kunsthal Rotterdam

Wil je nóg meer verdieping toevoegen aan je mensenrechtenles? In de Kunsthal is t/m zondag 3 maart 2024 de tentoonstelling In Search of Humanity van de Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei te bezichtigen. Zijn kunstwerken laten zijn voortdurende zoektocht zien naar menselijkheid en een betere wereld. Hij levert met zijn werk onder meer kritiek op de intimidatiemethoden van de Chinese regering en een maatschappij waarin het individu geen vrijheid heeft en vestigt de aandacht op de wereldwijde vluchtelingencrises. Ai Weiwei vindt dat we allen verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

Plan hier je bezoek