Amnesty activeert haar achterban om kaarten te schrijven aan hen die onrecht wordt aangedaan. Op scholen, clubs en andere instanties. Hier wordt massaal op gereageerd. Gelukkig maar, want die kaarten zijn de lichtpuntjes in de duisternis die deze mensen hard kunnen gebruiken. Op deze pagina houden we je op de hoogte over hoe het nu gaat met oude GRTZ-cases!
Tashi Wangchuk, een activist op het gebied van Tibetaanse taal en cultuur, is vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Tibet is een land dat nu van China is. In dit gebied worden er nog steeds Tibetaanse talen gesproken. Tashi vindt dat er een gebrek is aan Tibetaanse taallessen. Hij maakte zich zorgen om het feit dat veel Tibetaanse kinderen hun eigen taal niet vloeiend spreken. Hij zocht juridische hulp om een rechtszaak te beginnen tegen de lokale overheid. De autoriteiten dachten dat Tashi de Chinese overheid in kwaad daglicht wilde zetten en gaf hem daarom een gevangenisstraf van 5 jaar. Inmiddels is Tashi vrij en is hij weer terecht bij zijn familie.
De Oekraïense filmmaker is vrij! Oleg Sentsov zat meer dan 6 jaar gevangen in een afgelegen gebied in Siberië (Rusland), drieduizend kilometer van zijn familie vandaan. Hij is toen veroordeeld na een oneerlijk proces. Hij werd beschuldigd van het ondernemen van ‘terroristische activiteiten’. Oleg ontkende alle beschuldigingen en zegt dat hij in de gevangenis gemarteld is om hem tot een bekentenis te dwingen. Tijdens zijn rechtszaak is er geen enkel bewijs geleverd dat hij betrokken was bij de misdrijven waarvan hij werd beschuldigd, op 25 augustus 2015 werd hem desondanks een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd. Op 7 september 2019 werd Oleg vrijgelaten. Mede dankzij de aandacht van jullie gestuurde GRTZ! kaartjes.
Azam Farmanov werkten voor de Mensenrechtenvereniging in Oezbekistan. Hij kwam op voor boeren die klaagden over corrupte ambtenaren die zich schuldig maakten aan afpersing en andere schimmige praktijken. In 2006 werd de mensenrechtenactivist hardhandig gearresteerd. Nu werd juist híj beschuldigd van afpersing; de omgekeerde wereld. Azam werd zonder hulp van een advocaat veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In de gevangenis werd hij geslagen, vernederd en gemarteld. In 2009 begon Amnesty brieven voor hem te schijven. Dit gebeurden met succes, want op 3 oktober 2017 kwam Azam vrij.
Teodora der Carmen Vásquez beviel in 2007 van een doodgeboren kindje en werd door de rechter in El Salvador, onder een valse beschuldiging van abortus, veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Tijdens de schrijfmarathon in Nederland schreven mensen massaal brieven aan de autoriteiten en steunbetuigingen naar Teodora. Als klap op de vuurpijl werden er bij een petitie nog eens ruim 64 duizend handtekeningen verzameld voor haar vrijlating. Dit gaf Teodora, zo vertelde haar zus aan Amnesty International, veel steun toen ze onterecht vastzat. Maar de brieven en protesten van Amnesty zorgden voor meer dan alleen steun. Teodora is na 11 jaar namelijk eindelijk vrijgelaten uit de gevangenis. De intense actievoering van onder ander Amnesty International heeft echt succes gehad!
Fotojournalist Shawkan, die gevangen zat voor het fotograferen van een demonstratie in Egypte is vrijgelaten! Hij had de doodstraf kunnen krijgen. Sinds 2019 is hij vrij. Shawkan kreeg de Internationale Prijs voor de Persvrijheid toegekend.
Lees hier meer over Shawkan.
Goed nieuws! Het Hooggerechtshof in Rusland heeft het vonnis van de Russische activist Ildar Dadin vernietigd. Hij is vrij! Dadin protesteerde openlijk tegen het beleid van president Poetin en was de eerste die werd veroordeeld onder de nieuwe demonstratiewetgeving. Dadin protesteerde tegen de annexatie door Rusland van de Krim en voor de rechten van homo’s en lesbiennes, die in Rusland niet openlijk voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen.
Lees hier meer over Ildar Dadin!
Israël pleegt genocide in Gaza