Online of per post
Amnesty op School heeft speciale pakketten samengesteld met verhalen van mensen die jouw steun hard kunnen gebruiken: de GRTZ! Schrijf deze mensen een kaartje en stuur deze op. Dat kan per post maar ook heel makkelijk online. Wil je weten hoe het nu gaat met mensen voor wie we eerder GRTZ!-acties hebben gevoerd, kijk dan hier.
Niemand mag je aanraken als je dat niet wilt. Dat leer je al vroeg. Maar niet iedereen houdt zich daaraan. Dan gebeuren er vervelende dingen die met seks te maken hebben. Iemand raakt hen aan of heeft seks met hen terwijl ze dat niet willen. Dat mag helemaal niet. Toch gebeurt het. Tientallen jongeren komen in actie. Ze gaan de straat op om te praten met voorbijgangers. Of om mensen te vragen politici een kaartje te sturen voor een betere wet. Omdat mensen het moeilijk vinden hierover te praten, krijgen ze soms vervelende reacties. Maar ze gaan door! Omdat ze het belangrijk vinden. Dat is dapper!
Rung was een verlegen tiener. Maar dat veranderde toen ze in de Thaise hoofdstad Bangkok ging studeren. Daar waren demonstraties voor meer vrijheid. Rung deed mee omdat zij vond dat er dingen moesten veranderen. Tijdens de demonstraties vroegen Thaise jongeren om veranderingen in de politiek, de wetgeving en het onderwijs. Ook kwamen ze op voor de rechten van lhbti’ers, vrouwen en kinderen. Rung leidde de protesten.
De inheemse Anishinaabe-gemeenschap van Grassy Narrows leeft in een prachtig natuurgebied. Maar de rivier waarvan zij leven werd ruim 50 jaar geleden vervuild door een papierfabriek. Het water kwam vol kwik te zitten, en dat is heel giftig. De mensen van Grassy Narrows werden ziek van de vissen die ze aten en het water dat ze dronken. Maar de Canadese overheid deed alsof er niks aan de hand was en maakte de rivier niet schoon.
Shell haalde olie uit de grond in Ogoniland, het leefgebied van de negen mannen. Daarbij lekte olie. Het water, de vissen en de grond werden vervuild. Mensen werd ziek. Maar Shell weigerde de troep op te ruimen. Daar protesteerden de Ogoni 9 tegen. Ze werden opgepakt en kort daarna gedood. Twee van deze mannen waren de echtgenoten van Esther Kiobel en Victoria Bera. Esther en Victoria strijden voor gerechtigheid. Ze begonnen een rechtzaak tegen Shell. Volgens hen heeft het oliebedrijf iets te maken met de excecuties en daarom willen ze dat Shell wordt veroordeeld. In maart 2022 oordeelde de rechter dat het niet bewezen was dat shell iets met de executies te maken had. Dat was een teleurstelling voor Esther en Victoria. Maar ze blijven doorgaan met hun strijd voor gerechtigheid.
In Mexico is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Vrouwen worden er vaak vernederd en aangevallen. Wendy vindt dit dat dit moet stoppen. Daarom werd zij feministisch activist. Ze komt op voor de rechten van vrouwen. Wendy liep mee in een vreedzame protestmars in de stad Cancún. Wendy werd geraakt en had schotwonden. Hierdoor kan ze niet meer fietsen. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. De politie had nooit op Wendy mogen schieten. Daarom diende ze een aanklacht in. De zaak loopt nog steeds. De agenten die geschoten hebben zijn nog niet vervolgd. Maar Wendy geeft niet op.