Write for Rights schrijfactie
© Amnesty International

Verstuur een groetenkaartje naar mensen die jouw steun nodig hebben!

Online of per post

Amnesty op School heeft speciale pakketten samengesteld met verhalen van mensen die jouw steun hard kunnen gebruiken: de GRTZ! Schrijf deze mensen een kaartje en stuur deze op. Dat kan per post maar ook heel makkelijk online. Wil je weten hoe het nu gaat met mensen voor wie we eerder GRTZ!-acties hebben gevoerd, kijk dan hier.

Mujeres Modatima / Chili
Aangevallen omdat ze opkomen voor hun rechten

De Chileense actiegroep Mujeres Modatima is een groep vrouwen die zich inzetten voor het beschermen van land, water en milieu. Carolina, Lorena en Veronica zetten zich in voor toegang tot schoon water als mensenrecht. Omdat zij zich hierover uitspreken, worden zij regelmatig bedreigd. Veronica wordt zelfs door de politie bedreigd die zegt dat zij het water ‘gestolen’ heeft. Andere mensen vinden dat zij geen recht hebben op water omdat het maar ‘simpele boeren’ zijn. Carolina en Lorena zijn aangereden en bestolen, en ook worden ze regelmatig achtervolgd. De vrouwen zeggen dat ze inmiddels geen aangifte meer doen van de bedreigingen omdat het toch geen zin heeft.

Bestel de GRTZ!-kaarten  Stuur een kaartje online

© Amnesty international- contact Vongai Chikwanda or Kuvaniah Moodley

Cecilia, Joanah en Netsai / Zimbabwe:
Aangevallen omdat ze protesteerden

Tijdens de coronapandemie van 2020 organiseerden Cecilia, Joanah en Netsai een protest tegen het beleid van de regering. Het protest van de drie vrouwen was vreedzaam, maar de reactie erop was dat zeker niet. Cecilia, Janoah en Netsai werden aangevallen door een groep onbekende mannen. Daarna werden ze door de politie meegenomen naar het bureau. Of althans, dat dachten ze. De vrouwen werden in een goot gegooid en zwaar mishandeld. Ze werden geslagen, geschopt en er werd water over hen heen gegooid waardoor het moeilijk werd om te ademen

Bestel de GRTZ!-kaarten  Stuur een kaartje online

© © Amnesty International

De bewoners van Humsa en Hadidiyah / bezette Palestijnse gebieden:
Huizen verwoest door het leger

In 2007 werden in het Palestijnse dorp Humsa meerdere huizen verwoest door het Israëlische leger. Dat zorgde ervoor dat de families Hsein Bisharat en Bani Odeh geen huis meer hadden. De verwoeste woningen waren het thuis van 40 mensen, onder wie veel kinderen. Ook in Hadidiyah werden eerder al huizen vernield. De families hebben alles op alles gezet om de verwoeste huizen weer op te bouwen maar zijn bang voor wat er nog kan gebeuren.

Bestel de GRTZ!-kaarten Stuur een kaartje online

Leidy Cadena / Colombia:
Beschoten omdat ze haar land beter wil maken

Leidy Cadena is een Colombiaanse student en heeft een grote passie voor mensenrechten. In 2021 deed zij mee aan een protest. Samen met anderen Colombianen nam zij deel aan een vreedzaam protest. Maar toen de politie kwam, sloeg de stemming om. Mensen werden boos en gewelddadig en dit liep uit op gevechten.

Toen Leidy probeerde te vluchten, werd ze tegengehouden door agenten. Eén agent schoot op haar, ze verloor haar rechteroog. Nadat Leidy had aangewezen wie er op haar geschoten had, was ze niet meer veilig. Er werd gedreigd dat ze zou worden gedood.

Bestel de GRTZ!-kaarten Stuur een kaartje online

De rechtszaak tegen de reddingswerkers Sarah Mardini, Seán Binder, Pieter Wittenberg en anderen is door het Hof van Beroep van Mytilene in Griekenland vanwege tekortkomingen teruggestuurd naar de Officier van Justitie.
© Amnesty International

Sarah Mardini en Seán Binder / Griekenland: Vervolgd omdat ze mensen in nood redden

Kan je in Griekenland gevangen worden gezet omdat je mensen redt? Daar lijkt het nu wel een op. Seán en Sarah waren reddingswerkers op het Griekse eiland Lesbos. Hun taak was om boten in nood te spotten en vervolgens de mensen in de boot in veiligheid te brengen. Maar mensen verzonnen aanklachten en zeiden dat ze spionnen waren en bij een criminele organisatie hoorden.

Bestel de GRTZ!-kaarten Stuur een kaartje online

© Amnesty International

Yahaya Shariff-Aminu / Nigeria:
De doodstraf voor een liedje?

In 2020 bracht de Nigeriaanse zanger Yahaya Sharif-Aminu een liedje uit. In de tekst spreekt hij zich kritisch uit over het geloof. Sommige mensen zijn het niet eens met wat hij in dit liedje zegt. Dit heeft ervoor gezorgd dat Yahaya vlak na het uitbrengen van het liedje gearresteerd werd. Hij werd veroordeeld voor godslastering, dat betekent dat hij het geloof beledigd zou hebben. De straf die hierbij hoorde? De doodstraf…

Bestel de GRTZ!-kaarten Stuur een kaartje online

Blijf op de hoogte van alles wat we doen via instagram!