Write for Rights schrijfactie
© Amnesty International

Verstuur een groetenkaartje naar mensen die jouw steun nodig hebben!

Online of per post

Amnesty op School heeft speciale pakketten samengesteld met verhalen van mensen die jouw steun hard kunnen gebruiken: de GRTZ! Schrijf deze mensen een kaartje en stuur deze op. Dat kan per post maar ook heel makkelijk online. Wil je weten hoe het nu gaat met mensen voor wie we eerder GRTZ!-acties hebben gevoerd, kijk dan hier.

Wilt u GRTZ bestellen? Stuur dan een email naar bestellingeducatie@amnesty.nl

Sophia en Jianbing / China:
Gevangen omdat zij anderen hielpen

De Chinese journalist Sophia Huang Xueqin doet dat ook en helpt slachtoffers van seksueel geweld. Ook Wang Jianbing is aanhanger van de #MeToo beweging in China. Jianbing helpt ook mensen met een handicap of een ziekte waardoor zij problemen hebben op hun werk. Sophia en Jianbing doen dus belangrijk werk. Maar de regering van China denkt daar heel anders over en zegt dat zij anderen aangemoedigen om China in gevaar te brengen. Daarom werden ze in september 2021 gearresteerd. Sindsdien zitten zij vast en kunnen zij een gevangenisstraf van 5 jaar krijgen, of zelfs langer.

Stuur een kaartje online
Rita
© @Private

Rita / Kirgizië:
Bedreigd met 15 jaar gevangenisstraf

Rita protesteerden voor het behoud van watervoorzieningen in haar thuisland Kirgizië. Daarom werd ze gearresteerd. Ze werd ervan beschuldigd dat ze geweld wilde gebruiken tegen de regering van Kirgizië. Dat was niet waar, ze wilde alleen dat de mensen in Kirgizië genoeg water zouden hebben. Rita zat 10 maanden in een te kleine cel met andere gevangenen. In de winter was het er heel koud en had ze problemen met haar gezondheid. Sinds juni 2023 heeft ze huisarrest, dat betekent dat ze thuis gevangenzit. Ze kan dus 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor iets wat ze niet heeft gedaan.

Stuur een kaartje online
Studentenactivist Umar Khalid sprak zich uit over een discriminerende wet in India. Nu zit hij al meer dan 3 jaar vast zonder rechtszaak.
© Nasir Kachroo/NurPhoto

Umar / India:
Vastzitten voor protesteren

Umar Khalid protesteerde samen met vele anderen tegen het aannemen van een discriminerende wet tegen moslims. Dat leverde hem veel problemen op. In 2016 zat hij een tijdje in de gevangenis en in 2018 werd er door onbekende mannen op hem geschoten. In 2020 werd hij weer gearresteerd. Nu, meer dan 3 jaar later, zit hij nog steeds vast. Al die tijd is er nog geen rechtszaak geweest.

Umar moet onmiddellijk vrij komen, want hij heeft niets verkeerd gedaan. Iedereen mag voor zijn of haar mening uitkomen, iedereen mag demonstreren en protesteren. Demonstreren is namelijk een mensenrecht.

Stuur een kaartje online

Aleksei Moskalyov

Aleksei / Rusland: Gevangen wegens kritiek op de oorlog

De dochter van Aleksei, Masha Moskalyov, woont in Rusland. In april 2022 maakte ze bij een tekenles op school een tekening tegen de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, die door Rusland is begonnen. De dag nadat ze de tekening had gemaakt, moesten Aleksei en Masha naar het politiebureau. Aleksei werd door de politie ondervraagd omdat hij op social media kritiek had gehad op de oorlog. Daarna werd hij gearresteerd en Masha moest naar een weeshuis.

Masha is inmiddels weer uit het weeshuis, maar kan niet bij haar vader wonen. Want in maart 2023 werd Aleksei veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, terwijl hij niks verkeerds heeft gedaan. Iedereen mag een mening hebben en die aan andere mensen vertellen.

Stuur een kaartje online
In Canada protesteren de Wet’suwet’en tegen een gasleiding op het land van hun voorouders.

Wet’suwet’en / Canada:
Verzetten tegen het leggen van gasleidingen

De regering van Canada wil een gasleiding bouwen op land van de Wet’suwet’en. Die verzetten zich daartegen. Daarom worden ze van hun land verjaagd en gearresteerd. De Wet’suwet’en zijn een volk dat al heel lang in Canada woont, lang voordat witte mensen het land veroverden. De Wet’suwet’en zijn ook bang voor vervuiling en gaven geen toestemming voor de bouw van de gasleiding. Maar de Canadese regering trok zich daar niks van aan. Sinds eind 2021 bezetten activisten van de Wet’suwet’en de bouwplaats van de gasleiding, die dus op hun land staat. Maar de activisten worden door de politie en beveiligers van het gasbedrijf iedere dag lastiggevallen en hardhandig opgepakt. Negen Wet’suwet’en kunnen een gevangenisstraf krijgen.

Stuur een kaartje online

Keep up with our activities on instagram for students!