Voortgezet Onderwijs
Het lesmateriaal van Amnesty is interactief, sluit aan bij de lesdoelen en is geschikt voor één of meer lessen. Je kunt er hier meer over lezen en het materiaal direct bestellen.
Bijna 50 miljoen kinderen zijn op de vlucht. In dit lesmateriaal geschikt voor leerlingen vanaf klas 3 en MBO wordt besproken wat dit betekent voor kinderen en hun ouders aan de hand van persoonlijke verhalen van Mustafa, Davron, Aram en Said. Bovendien wordt de vluchtelingencrisis in Europa helder en snel uitgelegd.
Kinderen hebben het recht hun rechten te kennen. Amnesty International heeft daarom dit lesmateriaal ontwikkeld voor de brugklas. De KinderrechtenReis bevat twee lessen, die onafhankelijk van elkaar gegeven kunnen worden. De leerlingen gaan op WereldReis of maken een TijdReis. Tijdens de WereldReis lezen de leerlingen over tien rechten van kinderen in andere landen, ze maken ‘foto’s’ van hun ervaringen en schrijven in hun logboek.
Er leven in Nederland ongeveer vier miljoen kinderen. Met de meeste gaat het prima, maar met sommige gaat het niet goed. Hierover gaan de tien minidocumentaires in de lessenreeks Mensjesrechten. Aan de hand van herkenbare en indrukwekkende verhalen gaan leerlingen vanaf klas 3 en MBO aan de slag met actuele kinderrechtenkwesties in Nederland. Daarnaast is het boekje Iedereen heeft recht op mijn mening! te bestellen als verdiepingsmateriaal over de theorie van discussie en debat.
Dit lespakket laat leerlingen zien hoe kinderen uit Amerika, Brazilië, China, Japan, de Westelijke Jordaanoever, Kenia, Nepal en Senegal slapen. Aan de hand van de afbeeldingen gaan de leerlingen aan de slag met het onderwerp mensenrechten. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf James Mollison. Dit lesmateriaal is geschikt voor de brugklas.
Als etnische minderheden regelmatig zonder goede reden staande worden gehouden door de politie, noemen we dat etnisch profileren. Vooroordelen en stereotypen hebben we allemaal en kunnen ook een rol spelen in beslissingen die politieagenten maken tijdens hun dagelijks werk. Dit heeft kwalijke gevolgen. In deze workshop onderzoeken studenten hun eigen vooroordelen en gaan ze hier met elkaar over in debat. Geschikt voor MBO.
Deze informatieboekjes voor leerlingen van het voortgezet onderwijs bevatten een overzicht van alle kinderrechten en het ontstaan van het Verdrag inzake de Rechten van het kind. Deze ‘Mensjesrechtenpaspoortjes’ zijn heel handig te gebruiken in de klas wanneer er geen tijd beschikbaar is voor een hele les mensenrechteneducatie. De leerlingen kunnen het mensjesrechtenpaspoortje meenemen naar huis.
Een spel om te laten zien dat martelen geen spel is. Klinkt logisch toch? Voor jongeren en volwassenen vanaf 14 jaar die tegen een stootje kunnen. Speel het spel en geef de hoofdpersonen hun waardigheid terug. Je kunt het Martelspel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.
The lessons series On the Road, on human rights and refugees, is developed for pupils aged 12 to 14 and is particularly suitable for the English language classroom, art projects and theatre education. The lessons centre around the animated short film A giraffe in the Rain. This film tells the story of a giraffe that is forced out of its country by a dictator and has to start a new life elsewhere. Through quiz questions, speaking and writing assignments and drama exercises, pupils learn more about the rights of refugees and are invited to compare and contrast their own lives with the life of a refugee. On the Road consists of materials for two lessons and extra assignments for projects. However, each lesson can be taught independently of each other.
Blijf op de hoogte!