© Amnesty International

Lesmateriaal

Voortgezet Onderwijs

Bestel het lesmateriaal en maak het af met een actie

Maak van elke les een mensenrechtenles met het interactieve materiaal van Amnesty International. Ons materiaal is veelzijdig in te zetten en sluit aan bij verschillende vakgebieden. Lees verder voor ons aanbod en bestel direct kosteloos het materiaal.

© Amnesty International

BRAVE

BRAVE is ons online lespakket over jonge mensenrechtenverdedigers. Het bestaat uit zeven modules met elk vijf onderdelen. De onderdelen van elke module lopen op in moeilijkheidsgraad en eindigen met een actie. Elke module sluit aan bij een vakgebied en heeft een eigen mensenrechtenthema’s. Zo duiken de leerlingen in de les over de Turkse Gamze en Sheriban de geschiedenis in en leren ze over demonstratie. Of neem een kijkje bij Dunia uit Honduras die met haar volk de Lenca strijdt tegen landonteigening en maak hier een mooie aardrijkskundeles van.

Meer informatie
© Amnesty International

KinderrechtenReis

De Kinderrechtenreis neemt kinderen mee in een Wereldreis en Tijdreis. Met voorbeelden uit verschillende landen en tijdvakken maken de leerlingen kennis met kinderrechten. De kinderrechtenreis is zo opgebouwd dat de onderdelen van het lespakket als één geheel of afzonderlijk van elkaar gegeven kunnen worden. In het pakket komen verschillende mensenrechenthema’s aan bod. Zo wordt er in Congo door leeftijdsgenoten in kobaltmijnen gewerkt en is het in Rusland heel erg moeilijk om je mening te geven. Dit pakket is geschikt voor de onderbouw.

Meer informatie
© AFP via Getty Images

Kinderen op de vlucht

In dit lespakket worden de verhalen besproken van Mustafa, Davron, Aram en Said. Er wordt besproken wat het betekent om te vluchten en welke gevolgen dit heeft voor ouders en kinderen. Bij dit lespakket is een extra lesbrief downloadbaar. In deze lesbrief wordt uitgelegd hoe dit lespakket ingezet kan worden om de oorlog in Oekraïne bespreekbaar te maken in de klas.

Meer informatie  Ga naar de lesbrief

Een kwestie van kleur

In dit lespakket wordt specifiek ingegaan op etnisch profileren. De leerlingen leren over vooroordelen en stereotypen en vanuit daar wordt dit uitgebouwd naar hoe dat gevolgen heeft voor de samenleving. Leerlingen gaan ook door verschillende dialoogvormen met elkaar in gesprek. Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor het mbo maar ook zeer bruikbaar voor de bovenbouw van het vo.

Let op! De workshop is uitsluitend beschikbaar mbo’s. Het lesmateriaal kan voor het VO wel zonder workshop besteld worden. Lees verder voor meer informatie. 

Meer informatie
© Amnesty International

Mensjesrechten

In het lespakket mensjesrechten worden met een minidocumentaire verhalen verteld over kinderen. Aan de hand van indrukwekkende verhalen gaan de leerlingen aan de slag met kinderrechtenkwesties. Het materiaal is geschikt voor leerlingen vanaf klas 3.

Let op! Dit lespakket is nog downloadbaar tot de zomervakantie van 2023.  We verwijzen u graag door naar ons actuele lespakket BRAVE, bovenaan deze pagina.

Meer informatie

Bestel ook onze aanvullende materialen en acties

Onderstaand materiaal is geschikt om de les mee te starten, af te sluiten of als extra materiaal. Bestel bijvoorbeeld het mensenrechtenpaspoortje bij het online lespakket BRAVE of sluit de les af met een GRTZ-schrijfactie of een petitie.

 • Mensjesrechtenpaspoort

  Deze informatieboekjes bevat een overzicht van de gehele Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ze zijn goed te gebruiken in de klas wanneer er geen tijd is voor een volledige mensenrechtenles of als aanvulling op één van onze pakketten.

  Bestel hier
 • GRTZ!

  Amnesty International heeft speciale pakketten voor het voortgezet onderwijs samengesteld met verhalen van mensen die onze steun hard kunnen gebruiken. Kom met uw leerlingen in actie, schrijf een GRTZ!-kaart en stuur ze op.

  Bestel hier
 • Martelspel

  Een spel om te laten zien dat martelen geen spel is. Klinkt logisch toch? Speel het spel en geef de hoofdpersonen hun waardigheid terug. Dit spel is te bestellen via bestellingeducatie@amnesty.nl

 • Het tekenen van petities is erg zinvol

  Jongerenpetitie

  Houd deze pagina in de gaten voor een actueel aanbod van petities!