© © Amnesty / Marieke Wijntjes

Lesmateriaal

Voortgezet Onderwijs

Het lesmateriaal van Amnesty is interactief, sluit aan bij de lesdoelen en is geschikt voor één of meer lessen. Je kunt er hier meer over lezen en het materiaal direct bestellen.

© Ozgur Dogan

BRAVE

BRAVE is een gratis te downloaden lespakket. Aan de hand van aansprekende video’s, interactieve vragen en boeiende achtergrondinformatie kunnen leerlingen op het mbo en op het voortgezet onderwijs vanaf klas 3 ervaren hoe het is om mensenrechtenactivist te zijn.

Meer info
Mensen die Hawija zijn ontvlucht
© AFP Photo Marwan Ibrahim

Kinderen op de vlucht

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op de vlucht. In dit lesmateriaal geschikt voor leerlingen vanaf klas 3 en MBO wordt besproken wat dit betekent voor kinderen en hun ouders aan de hand van persoonlijke verhalen van Mustafa, Davron, Aram en Said. Bovendien wordt de vluchtelingencrisis in Europa helder en snel uitgelegd.

Er is ook een speciale lesbrief bij dit lespakket gemaakt om de oorlog in Oekraïne bespreekbaar te maken.

Meer info Bekijk hier de filmpjes Bestel het lespakket   Download lesbrief Oekraïne

KinderrechtenReis

Kinderen hebben het recht hun rechten te kennen. Amnesty International heeft daarom dit lesmateriaal ontwikkeld voor de brugklas. De KinderrechtenReis bevat twee lessen, die onafhankelijk van elkaar gegeven kunnen worden. De leerlingen gaan op WereldReis of maken een TijdReis. Tijdens de WereldReis lezen de leerlingen over tien rechten van kinderen in andere landen, ze maken ‘foto’s’ van hun ervaringen en schrijven in hun logboek.

Meer info Bekijk hier de filmpjes Bestel het lespakket PDF van het lespakket

Mensjesrechten

Er leven in Nederland ongeveer vier miljoen kinderen. Met de meeste gaat het prima, maar met sommige gaat het niet goed. Hierover gaan de tien minidocumentaires in de lessenreeks Mensjesrechten. Aan de hand van herkenbare en indrukwekkende verhalen gaan leerlingen vanaf klas 3 en MBO aan de slag met actuele kinderrechtenkwesties in Nederland. Daarnaast is het boekje Iedereen heeft recht op mijn mening! te bestellen als verdiepingsmateriaal over de theorie van discussie en debat.

Meer info Bekijk hier de filmpjes Bestel het lespakket

Waar kinderen slapen

Dit lespakket laat leerlingen zien hoe kinderen uit Amerika, Brazilië, China, Japan, de Westelijke Jordaanoever, Kenia, Nepal en Senegal slapen. Aan de hand van de afbeeldingen gaan de leerlingen aan de slag met het onderwerp mensenrechten. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf James Mollison. Dit lesmateriaal is geschikt voor de brugklas.

Meer info Bestel het lespakket PDF van het lespakket

© Robin Utrecht / ANP

Een kwestie van kleur

Als etnische minderheden regelmatig zonder goede reden staande worden gehouden door de politie, noemen we dat etnisch profileren. Vooroordelen en stereotypen hebben we allemaal en kunnen ook een rol spelen in beslissingen die politieagenten maken tijdens hun dagelijks werk. Dit heeft kwalijke gevolgen. In deze workshop onderzoeken studenten hun eigen vooroordelen en gaan ze hier met elkaar over in debat. Geschikt voor MBO.
Bestel de workshop PDF van het lespakket

© Amnesty International

Mensjesrechtenpaspoort

Deze informatieboekjes voor leerlingen van het voortgezet onderwijs bevatten een overzicht van alle kinderrechten en het ontstaan van het Verdrag inzake de Rechten van het kind. Deze ‘Mensjesrechtenpaspoortjes’ zijn heel handig te gebruiken in de klas wanneer er geen tijd beschikbaar is voor een hele les mensenrechteneducatie. De leerlingen kunnen het mensjesrechtenpaspoortje meenemen naar huis.

Bestel het paspoort
Magai Matiop Ngong in de gevangenis van Juba, Zuid-Sudan
© Amnesty International

GRTZ!

Amnesty International heeft speciale pakketten voor het voortgezet onderwijs samengesteld met verhalen van mensen die onze steun hard kunnen gebruiken. Kom met uw leerlingen in actie en schrijf deze mensen een GRTZ! kaartje en stuur deze op.

Meer info  Bestel de GRTZ!  Hoe is het nu met?

 

Martelen is geen spel

Een spel om te laten zien dat martelen geen spel is. Klinkt logisch toch? Voor jongeren en volwassenen vanaf 14 jaar die tegen een stootje kunnen. Speel het spel en geef de hoofdpersonen hun waardigheid terug. Je kunt het Martelspel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.

De EU heeft de Tijdelijke beschermingsrichtlijn geactiveerd waardoor mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie.
© DANIEL LEAL/AFP/Getty Images