© Amnesty International

Lesmateriaal

Voortgezet Onderwijs

Bestel het lesmateriaal en maak het af met een actie

Maak van elke les een mensenrechtenles met het interactieve materiaal van Amnesty International. Ons materiaal is veelzijdig in te zetten en sluit aan bij verschillende vakgebieden. Lees verder voor ons aanbod en bestel direct kosteloos het materiaal.

Demonstratierecht in de klas
© Roy Kuis Photography

Right to Protest!

Demonstratierecht in de klas

Op social media, op tv of inde krant: er komt overal  veel nieuws voorbij over demonstraties. Wil je op een toegankelijke manier het recht om te demonstreren bespreekbaar maken in de klas? Bestel dan één of meer modules van ons educatiemateriaal over dit thema. Alle onderdelen zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken en met elkaar te combineren. 

Meer informatie
© Amnesty International

BRAVE

BRAVE is ons online lespakket over jonge mensenrechtenverdedigers. Het bestaat uit zeven modules met elk vijf onderdelen. De onderdelen van elke module lopen op in moeilijkheidsgraad en eindigen met een actie. Elke module sluit aan bij een vakgebied en heeft een eigen mensenrechtenthema’s. Zo duiken de leerlingen in de les over de Turkse Gamze en Sheriban de geschiedenis in en leren ze over demonstratie. Of neem een kijkje bij Dunia uit Honduras die met haar volk de Lenca strijdt tegen landonteigening en maak hier een mooie aardrijkskundeles van.

Meer informatie
© Amnesty International

KinderrechtenReis

De Kinderrechtenreis neemt kinderen mee in een Wereldreis en Tijdreis. Met voorbeelden uit verschillende landen en tijdvakken maken de leerlingen kennis met kinderrechten. De kinderrechtenreis is zo opgebouwd dat de onderdelen van het lespakket als één geheel of afzonderlijk van elkaar gegeven kunnen worden. In het pakket komen verschillende mensenrechenthema’s aan bod. Zo wordt er in Congo door leeftijdsgenoten in kobaltmijnen gewerkt en is het in Rusland heel erg moeilijk om je mening te geven. Dit pakket is geschikt voor de onderbouw.

Meer informatie
© AFP via Getty Images

Kinderen op de vlucht

In dit lespakket worden de verhalen besproken van Mustafa, Davron, Aram en Said. Er wordt besproken wat het betekent om te vluchten en welke gevolgen dit heeft voor ouders en kinderen. Bij dit lespakket is een extra lesbrief downloadbaar. In deze lesbrief wordt uitgelegd hoe dit lespakket ingezet kan worden om de oorlog in Oekraïne bespreekbaar te maken in de klas.

Meer informatie  Ga naar de lesbrief

Profiel X: Leren of ProfiLeren

Profiel X: Leren of ProfiLeren

Wil jij op een toegankelijke manier discriminatie, racisme en etnisch profileren bespreekbaar maken in de klas? Bekijk dan de online module Profiel X: Leren of ProfiLeren.

Ben je docent in het mbo? Dan kun je ook een workshop aanvragen van één van onze peer educators.

Dit lespakket is uitermate geschikt voor de bovenbouw van het vo en het mbo. Maar ook andere klassen kunnen met het materiaal aan de slag.

Meer informatie

Bestel ook onze aanvullende materialen en acties

Onderstaand materiaal is geschikt om de les mee te starten, af te sluiten of als extra materiaal. Bestel bijvoorbeeld het mensenrechtenpaspoortje bij het online lespakket BRAVE of sluit de les af met een GRTZ-schrijfactie of een petitie.

Blijf op de hoogte van alles wat we doen via instagram