Gastdocent geeft les op school
© Amnesty International

Lesmateriaal

Basisonderwijs

Het lesmateriaal van Amnesty is interactief, sluit aan bij de lesdoelen en is geschikt voor één of meer lessen. Je kunt er hier meer over lezen en het materiaal direct bestellen.

© Amnesty International

Vluchten voor de oorlog

Wat betekent het voor een kind om op de vlucht te moeten? Wat is het verschil tussen hun leven in het land waar ze geboren zijn en het leven op de vlucht? Esra, Ghatim en Majid vertellen hun vluchtverhaal. Met de leerlingen ga je aan de slag met de opdrachten en daarna krijgt elke leerling ons tafelkleed mee naar huis. Het lespakket is geschikt voor leerlingen in groep 7 en 8. Daarnaast is dit lespakket ook in het Engels te bestellen!

Bekijk hier de filmpjes Bestel het lespakket Meer info over het tafelkleed PDF van het lespakket

 

KinderrechtenReis

Kinderen hebben het recht hun rechten te kennen. Amnesty International heeft daarom dit lesmateriaal ontwikkeld voor groep 7, 8 en de brugklas. De KinderrechtenReis bevat twee lessen, die onafhankelijk van elkaar gegeven kunnen worden. De leerlingen gaan op WereldReis of maken een TijdReis. Tijdens de WereldReis lezen de leerlingen over tien rechten van kinderen in andere landen, ze maken ‘foto’s’ van hun ervaringen en schrijven in hun logboek.

Meer info Bekijk hier de filmpjes Bestel het lespakket PDF van het lespakket

Waar kinderen slapen

Dit lespakket laat leerlingen zien hoe kinderen uit Amerika, Brazilië, China, Japan, de Westelijke Jordaanoever, Kenia, Nepal en Senegal slapen. Aan de hand van de afbeeldingen gaan de leerlingen aan de slag met het onderwerp mensenrechten. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf James Mollison. Dit lesmateriaal is geschikt voor groep 7 en 8.

Meer info Bestel het lespakket PDF van het lespakket

 

© Amnesty International

Kinderen die gewoon kind willen zijn

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat sinds 1989. Met dit lesmateriaal voor groep 5 en 6 maken kinderen op een actieve en speelse manier kennis met de rechten uit dit verdrag. De leerlingen worden gestimuleerd om actief over het belang van de kinderrechten na te denken.

Meer info Bestel het lespakket PDF van het lespakket

© Amnesty International

Klokhuis: Amnesty en mensenrechten

De nieuwe aflevering van Klokhuis geeft uitleg over mensenrechten, het belang ervan en het werk van Amnesty. Bij de uitzending zijn kijkvragen gemaakt, geschikt voor leerlingen van groep 6, 7 en 8. Na afloop kun je de leerlingen ook nog in actie laten komen met toepasselijk actiemateriaal. Bijvoorbeeld door het maken van een mooie ansichtkaart voor mensen die ten onrechte gevangen zitten.

Meer info Bestel het lespakket

Kinderrechtenpaspoort

Deze informatieboekjes voor leerlingen van groep 7 en 8 bevatten een overzicht van alle kinderrechten en het ontstaan van het Verdrag inzake de Rechten van het kind. Deze ‘Kinderrechtenpaspoortjes’ zijn heel handig te gebruiken in de klas wanneer er geen tijd beschikbaar is voor een hele les met ons lesmateriaal. De leerlingen kunnen het kinderrechtenpaspoortje meenemen naar huis.

Meer informatie Bestel het paspoort PDF van het paspoort

 
© Private

GRTZ!

Amnesty International heeft speciale pakketten voor het basisonderwijs samengesteld met verhalen van mensen die onze  steun hard kunnen gebruiken. Kom met uw leerlingen in actie en schrijf deze mensen een GRTZ! kaartje en stuur deze op.

Meer info Bestel de GRTZ!  Hoe is het nu met?

© Stefano Bertacchini

Meet the Muthuku Family

De KRO maakte een 10-delige serie over het leven in een Keniaanse sloppenwijk. Het bijbehorende, uitgebreide, lespakket is geschikt voor leerlingen vanaf groep 7 tot en met de brugklas. Reis mee naar Kenia en ontmoet de familie Muthuku.Alle leden van de familie Muthuku laten per aflevering hun jonge Nederlandse gasten toe in hun alledaagse leven. Hoe ziet hun huis eruit? Waar gaan de kinderen Muthuku naar school? Wat doen zij in hun vrije tijd? Hoe verdienen de ouders hun geld en lukt het ze om daarvan rond te komen? En hoe is de gezondheidszorg eigenlijk geregeld in de sloppen van Nairobi?

Meer info