Artists impression van het Al Bayt-voetbalstadion in Qatar waar in 2022 gespeeld wordt tijdens het WK voetbal.
© NEOSCAPE 2014

Kom met jouw klas in actie voor de uitgebuite arbeiders die aan het WK werkten

Wij eisen gerechtigheid met het compensatiefonds!

In Qatar heeft een rechtbank drie activisten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege hun protest tegen een discriminerende kieswet.
© Getty Images

Qatar, wat gebeurt daar eigenlijk?

Qatar, gastland van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022, liet schitterende stadions, hotels en wegen bouwen. Daarvoor kwamen heel veel arbeiders uit andere landen naar Qatar. Deze arbeidsmigranten werden vaak slecht behandeld. Ze moesten lange dagen in de enorme hitte werken, vaak zonder een vrije dag en kregen vaak te laat of helemaal niet betaald. Het is hoog tijd voor de FIFA en Qatar om de uitgebuite arbeiders te compenseren. Dat kan bijvoorbeeld door het loon alsnog uit te betalen.

Lees meer info over het WK in Qatar

Teken onze jongerenpetitie!

Mensenrechten gelden voor iedereen. Zo heb je recht op een eerlijk loon, op rust en vrije tijd en je mag niet gedwongen worden om bepaald werk te doen. Qatar moet zich aan die mensenrechten houden. En Wereldvoetbalbond FIFA ook. Beide hadden ervoor moeten zorgen dat de buitenlandse arbeiders die het WK voetbal in Qatar mogelijk maken, hun werk veilig kunnen doen tegen een eerlijk loon en met voldoende rust. Maar dat gebeurde niet. Hierdoor zijn honderdduizenden arbeidsmigranten uitgebuit en gingen duizenden arbeiders dood. De arbeiders hebben alsnog recht op loon en de familie van overleden arbeiders moeten ook geld krijgen.

Wil je met jouw klas iets doen? Teken de petitie dan!

Jongerenpetitie
Qatar heeft nog een jaar om beloften aan arbeidsmigranten waar te maken terwijl de vooruitgang stagneert
© Getty Images

Kijk dit Jeugdjournaal-item met jouw klas!

Wil jij met jouw klas het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar bespreken? Dan kan dit filmpje van het Jeugdjournaal helpen!

Qatar op het Jeugdjournaal